Etusivu » Infrastruktuuri » Viherympäristöliiton Seppo Närhi: Viherrakentaminen antaa virtaa
Viher- ja ympäristörakentaminen

Viherympäristöliiton Seppo Närhi: Viherrakentaminen antaa virtaa

viherrakentaminen
viherrakentaminen
Kuva: Pexels

Kestavä ympäristörakentaminen lisää asuinalueiden viihtyisyyttä ja ympäristön hyvinvointia sekä säästää kustannuksia. Äkillinen sadekuuro ryöpsähtää taivaalta kuin vesi hanasta. Katot vuotavat, kadut tulvivat, liikenne jämähtää. Ei liene epäselvää, että ilmastonmuutos vaikuttaa ympäristöömme, ja että ympäristön kuormittamista on kevennettävä.

Viherrakentaminen tarjoaa hyviä vaihtoehtoja ympäristöhaasteiden taklaamiseen.

Viherrakentaminen tarjoaa hyviä vaihtoehtoja ympäristöhaasteiden taklaamiseen. Se on tänä päivänä paljon muuta kuin puiden istuttamista: moninaista ulkoympäristöjen suunnittelua, rakentamista ja kunnossapitoa. Viherrakentamiseen kuuluvat muun muassa maa-aineksen käsittely, kivityöt, infrarakentaminen, ojitus, hulevesiongelmien ratkonta sekä kasvillisuus- ja valaistustyöt.

Viherrakentamisen myönteisten vaikutusten lista on lähestulkoon yhtä pitkä. Aloitetaanpa asukkaista.

– Vihreässä ympäristössä oleskelu vähentää tutkitusti stressiä ja virkistää mieltä, sanoo Viherympäristöliiton pääsihteeri Seppo Närhi.

Kun viheralue ei ole kaukana omasta kodista, siellä tulee myös käytyä useammin. Liikunnan lisäämisellä taas on lukuisia terveysvaikutuksia.

Vihreys kohentaa viihtyvyyttä ja kiinteistön arvoa

Viheralueet ja -pihat miellyttävät silmää ja nostavat kiinteistön sekä koko asuinalueen arvoa.

– Korkeatasoinen piha on myyntitilanteessa kuin käyntikortti. Jos piha on miellyttävä, ostajan tunne on heti erilainen, kun hän lähtee katsomaan asuntoa, Närhi sanoo.

Samaa voi sanoa rakennuksiin tehtävistä viherkatoista. Ne yleistyvät jatkuvasti, ja kaupungit ovat alkaneet lisätä niitä myös kaavoihin. Viherkatot sitovat ilmansaasteita ja pölyä, vaimentavat meteliä sekä vähentävät kaupungin tuottamaa lämpöä. Talvella katto on hyvä lämmöneristäjä. Kasvillisuus pidentää myös kattorakenteiden käyttöikää.

Viherkatto voidaan suunnitella niin, että siellä on asukkaiden viihtymistä lisääviä vihreitä oleskelualueita ja vaikka kattopuutarhoja tai -viljelmiä. Ne kaunistavat koko maisemaa.

Hulevedet haltuun

Viherrakentaminen lisääntyy kovaa vauhtia.

– On alettu ymmärtää, että ympäristökuormaa pitää vähentää. Ilmastonmuutos vaikuttaa Suomeenkin ja esimerkiksi yllättävät rankkasateet lisääntyvät. Se voi aiheuttaa kovia tulvia etenkin kaupungeissa, Närhi toteaa.

Viherkatot ovat täsmäase hulevesi-ongelmaan. Katto sitoo itseensä vettä, mikä vähentää tulvariskiä.  Helpotusta tulviin tuovat myös uudenlaiset vettä läpäisevät pinnoitteet sekä erilaiset imeytyspainanteet, joihin ylimääräistä vettä voidaan kerätä. Niistä vesi imeytyy hiljalleen maaperään.

Kaupunkien keskustoissa hulevesiä voidaan kerätä maanalaisiin lokerikkoihin ja käyttää maakennoja, jos tilaa ei liikene imeytyspainanteisiin tai –altaisiin.

Monimuotoisuus säilyy

Sade- ja tulvavedet aiheuttavat herkästi eroosiota. Sitä vastaan voidaan suojautua sekä vettä läpäisevillä pinnoilla että esimerkiksi siemeneroosiomatoilla. Maarakenteita vahvistetaan myös maansidonnalla. Rinteissä voidaan käyttää maata sitovia lokerikkoja, joihin voidaan istuttaa kasveja. Ne sitovat juurtuessaan maata.

Ympäristön monimuotoisuuden merkitystä ei kannata unohtaa. Viheralueet ja -katot tarjoavat arvokkaita elinpaikkoja erilaisille eliöille ja linnuille, jotka rikastavat sekä luontoa että asuinmiljöötä.

Next article