Talous. Ensiasunnon ostajan kannattaa ennen kaikkea miettiä omaa maksukykyään. Korot ovat tällä hetkellä matalalla – mutta ne eivät ole sitä ikuisesti. Ylimääräisiä asumiseen liittyviä kuluja voivat kasvavien korkojen lisäksi olla esimerkiksi korjausten vuoksi ylimääräisinä perittävät yhtiövastikkeet. Laske tarkkaan, mihin rahasi todella riittävät – tulot aina hieman alakanttiin, ja menot jonkin verran yläkanttiin.

 

Sijainti. Asunnon sijainnin kannalta monen tekijän tulee osua kohdalleen. Optimaalisesta sijainnista pääsee kätevästi töihin ja myös palvelut sijaitsevat lähellä. Viime aikoina on yleistynyt se, että jo ensiasunnoksi etsitään suurta, pitkän tähtäimen asuntoa. Pienempi asunto keskeisellä sijainnilla on kuitenkin usein parempi sijoitus kuin iso kämppä syrjemmässä. Ensiasuntoa kannattaa katsoa fiksujen liikenneyhteyksien päästä huokeammilta reuna-alueilta. Myös uudet, rakenteilla olevat alueet ovat kiinnostavia.

 

Taloyhtiö. Mitä korjauksia taloyhtiössä on tehty ja mitä on tulossa? Jo ilmoitettujen korjausten lisäksi on hyvä miettiä yleisesti eri korjausten elinkaaria. Jos taloyhtiössä on ollut putkiremontti viimeksi 60-luvulla, tulee se varmuudella ajankohtaiseksi taas lähitulevaisuudessa. Tarkista myös mitä eri korjaukset maksavat – liian moni jättää kustannukset laskematta, minkä seurauksena talous voi odottamattomasti tiukentua.

 

Yhtiöjärjestys. Huomio kannattaa kiinnittää erityisesti kahteen kohtaan, joista ensimmäinen on vastikkeiden määräytyminen. Huoneistoselitelmän kohdalla on kerrottu asuntojen pinta-ala sekä niihin liittyvien osakkeiden määrä. Osakkeiden lukumäärä samankokoista asuntoa kohden voi vaihdella esimerkiksi kerroksesta riippuen. Jos suuret korjaukset maksetaan osakelukumäärän perusteella, voi myös asukkaiden maksuosuuden suuruus vaihdella, vaikka heillä siis olisi samankokoiset asunnot. Huomioi myös kunnossapitovastuuseen liittyvät asiat. Jos asukkaalle sattuu vesivahinko, ovatko taloyhtiön kaikki omistusasukkaat kustannuksista vastuussa?

 

Osakeluettelo. Tarkista asuntoyhtiön omistuspohja: minkä tyyppisiä ruokakuntia talossa asuu? Onko esimerkiksi olemassa jokin yksittäinen taho, joka omistaa osakkeista huomattavan osan? Kun omistuspohja on hajautunut, yksittäinen omistaja ei pääse sanelemaan miten hommat hoidetaan, vaan taloyhtiön asioista syntyy demokraattisia päätöksiä.

 

Asukkaat. Välittäjä harvoin on esittelytilanteessa täysin objektiivinen, eikä ostopäätöstä kannata kokonaan jättää hänen mielipiteensä varaan. Miksi et kysyisi talossa jo asuvilta asukkailta mitä mieltä he taloyhtiöstä ja asumismukavuudesta ovat? Asukkailta kuulet paljon sellaista, jota välittäjä ei kerro.

 

Yleisfiilis. Minkälaisia ajatuksia sinulla pyörii ensimmäisenä päässä, kun astut taloyhtiön pihaan? Onko se siisti ja rauhallinen, huolehditun näköinen? Pihalla lojuvat roskat ja rappukäytävässä haiseva tupakka kertovat taloyhtiöstä paljon. Vaikka itse olisitkin hieman suurpiirteisempi, voivat masentava yleisfiilis tai taloyhtiön huono maine myöhemmin vaikeuttaa asunnon mahdollista eteenpäin myymistä.

Juttuun haastateltiin Suomen Vuokranantajat ry:ltä Mia Koro-Kanervaa ja Tuomas Viljamaata.
Lue lisää: vuokranantajat.fi