Lue lisää kohteista:

Vermonniityn kotikortteli, Espoo

Asunto Oy Espoon Päivänkorento

Asunto Oy Espoon Lähde

Lielahden kotikortteli, Tampere

Asunto Oy Tampereen Lielahden Aamu

Parhaillaan Bonava on toteuttamassa jo olemassa olevien aluekokonaisuuksien lisäksi kahta uudentyyppistä asuinaluetta. Espoon Vermonniityn asuinalueelle on suunnitteilla yhteensä kahdeksan asuinrakennusta eli noin 650 uutta korkealaatuista asuntoa, joihin ensimmäisiä asukkaita odotellaan Asunto Oy Espoon Päivänkorentoon tämän vuoden lopulla ja Asunto Oy Espoon Lähteeseen syksyllä 2019. Tampereen Lielahden naapurustokortteliin on suunnitteilla kuusi kerrostaloa, joista kaksi on rakenteilla. Erityisen molemmista alueista tekevät pihapiiriin tulevat yhteistilat ja yhteispiha sekä sijainti houkuttelevalla paikalla monipuolisten palveluiden ääressä.

- Kun suunnittelu jollain alueella käynnistyy, pohdimme juuri sen alueen erikoisuuksia. Esimerkiksi Vermonniityllä vehreys ja vihreys sekä tilavat tontit ovat leimaa antavia, ja haluamme korostaa niitä rakennushankkeissammekin, sanoo Bonavan hankekehityspäällikkö Anneli Keränen.

- Mietimme myös sitä, mistä päin tulevat asukkaat saattavat muuttaa eli ovatko he esimerkiksi tottuneet omakotiasumiseen ja sen tuomiin asuinalueen erikoispiirteisiin, joita he ehkä haluavat myös uudelta alueelta, jatkaa Keränen.

- Kaavoitusvaihe on monessa asiassa ratkaiseva vaihe. Siinä on tärkeää olla mukana vaikuttamassa, painottaa Keränen.

 

Yhteiskäyttötilojen rakentaminen on yksi väylä jakamistalouteen

Asuinalueiden tiivistyminen ja täydennysrakentaminen näkyvät tulevaisuudessa paljon nykyistä selvemmin. Muun muassa liikkumisratkaisut voidaan huomioida uudella tavalla, kun yksityisautoilua halutaan vähentää - ja tämä näkyy asuinalueiden parkki- ja muiden ulkotilojen suunnittelussa.
Bonavalla peruslähtökohta on se, että kestävät ratkaisut ovat suunnittelun perusta. Tämä näkyy muun muassa yhteistilojen rakentamisessa. As Oy Tampereen Lielahden Aamussa yhteisten rakennusten ja piha-alueiden käyttö onkin saatu tehokkaasti mukaan. Yhteisöllisyydellä ei kuitenkaan tarkoiteta sitä, että jokaisen asukkaan täytyy olla yltiösosiaalinen ja osallistua kaikkeen koko ajan, vaan se tarkoittaa jokaiselle eri asioita.

”Bonavalla panostetaan myös laadukkaaseen asiakaspalveluun ja tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että jokaiselle asunnon ostajalle nimetään oma asiakaspalveluhenkilö, joka kulkee asukkaan kanssa koko matkan asunnon ostamisesta asumiseen asti.”

Perinteisesti asuinpihat ovat keskenään samankaltaisia, mutta tätä haluttiin sekä Vermonniityn että Lielahden kohdalla muuttaa. Siksi niissä ei rakenneta samankaltaista omaa pihaa jokaisen rakennuksen eteen, vaan yhdistämällä ulkoalueet yhdeksi yhteisölliseksi pihaksi, on mahdollista saada se paljon monipuolisemmaksi.

- Vermonniityn pihat nimettiin hyvinvointipihoiksi. Suunnittelussa hyödynnettiin personal trainerin asiantuntemusta ja asukkaiden käyttöön tullaan hankkimaan muun muassa kuntoilu- ja kehonhallintalaitteita. Tavanomaisten leikkivarusteiden lisäksi yhdelle pihoista sijotetaan lapsia varten tavallista mittavammat leikkivarusteet ja petanque-kenttäkin on suunnitteilla. Tämä on saanut todella hyvää palautetta asukkailta, kertoo Keränen.

- Asiakaspalautteen perusteella tiedämme, kuinka moninaisia ja ristiriitaisia toiveet ovat. Siksi järjestimme Lielahdessa asiakastilaisuuden, jossa tulevat asukkaat pääsivät itse kertomaan toiveistaan ja vaikuttamaan suunnitteluun työpajoissa, kertoo yksikönjohtaja Hanna Marttila.

- Jos kaikille asukkaille voidaan tarjota yhteisesti jotain, kuten esimerkiksi laadukas kattosaunaosasto, on turha rakentaa jokaiseen asuntoon neliöitä vievää omaa saunaa. Tämä säästää myös lämmityskuluja, kun lämmitetään yhteiskäyttötiloja, kuten esimerkiksi nikkarointihuonetta, Marttila painottaa.