Ormax Monier Oy ja Icopal Oy ovat osa Braas Monierin ja Icopal-konsernin muodostamaa BMI Groupia. BMI Group on Euroopan suurin loivien ja harjakattojen sekä vedeneristyksen ratkaisujen valmistaja.

Huoltoa tarvitsevat niin harjakatot kuin tasakatot. Kaikille katoille katemateriaalista, katon kaltevuudesta ja koosta riippumatta suositellaan huoltoa kahdesti vuodessa. Käytännössä tämä tarkoittaa katon kunnon silmämääräistä arviointia, katon saumojen tarkistamista ja katon puhdistamista irtoroskista ja liasta. Samalla varmistetaan, että vesi pääse kulkemaan esteettä pois katolta.

– Säännöllinen huolto pidentää katon käyttöikää. Siistitty katto pysyy kunnossa ja huollon yhteydessä havaitaan myös mahdolliset vauriot. Alkavat vuotokohdat päästään korjaamaan ajoissa ja säästytään mahdollisesti isommalta ja kalliimmalta remontilta, kertoo bitumikatevalmistaja Icopal Oy:n tuotepäällikkö Mikko Nikander.

Kattotiilivalmistaja Ormax Monierin tuotepäällikkö Birgitta Pollari on samoilla linjoilla: myös tiilikattoja tulee huoltaa säännöllisesti.

– Huollettu tiilikatto voi hyvin kestää toimivana ja käyttökelpoisena 70 vuotta. Huoltamaton katto menee nopeammin epäsiistin näköiseksi eikä mahdollisia vaurioita huomata ajoissa. Jos huoltotöitä ei tehdä, katon käyttöikä voi pahimmillaan olla kymmeniä vuosia tavoiteikää lyhyempi, Pollari sanoo.

Vaikka tiilikatto on toiminnallisesti kestävä materiaali, sen siisteyttä kannattaa ylläpitää säännöllisellä puhdistamisella ja sammaleen kasvua ehkäisevien suoja-aineiden käytöllä. Vanhan tiilikaton ulkonäköä voi tarvittaessa kohentaa uutta vastaavaksi pinnoittamalla kattotiilet uudelleen.

Katon kunnon voi käydä tarkastamassa itsekin, mutta varsinaisia huolto- ja korjaustoimenpiteitä varten kannattaa hankkia paikalle kattojen ammattilainen. Kokenut kattokuntotarkastaja osaa arvioida katon yleiskunnon ja havaitsee toimenpiteitä vaativat muutokset.

 

Järjellä valittu katemateriaali kestää pitkään

Sopivan kattomateriaalin valintaan ja toimivan kattokokonaisuuden suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä katto on se osa rakennusta, joka suojaa kaiken muun alla olevan. Katto on usein myös katon viides julkisivu ja sillä on huomattava esteettinen vaikutus rakennuksen ilmeeseen.

Materiaalivalinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota paitsi varsinaiseen vesikatteeseen, myös sen alla käytettävään aluskatteeseen. Aluskatteen tulee kestää yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalin – laadukkaan vesikatteen alle kannattaa siis valita katon rakenteelle sopiva, laadukas aluskate. Ei ole järkevää sijoittaa 50-70 vuotta kestävään katteeseen, jos alusta kestää vain 10 vuotta. Aluskatteen pettäessä joudutaan usein uusimaan koko katto.

Pitkäikäinen harjakatto saadaan esimerkiksi tiilikatteen ja bitumisen aluskatteen yhdistelmällä. Vedenpitävä bituminen aluskate varmistaa eristyksen tiilen alla. Tällaisen kateyhdistelmän tavoiteikä on tavallistakin pidempi.

 

Katto vaikuttaa myös rakennuksen energiatehokkuuteen

Tiilikaton etuna energiatehokkuuden kannalta on sen kyky pitää alla oleva tila viileämpänä lämpiminä kesäpäivinä.

– Tiilikaton pintalämpötila voi auringonpaisteessa nousta korkeaksikin. Tiili kuitenkin varastoi lämmön itsensä eikä lämpö siirry alla olevaan huonetilaan, jolloin sisätilan viilentämiseen ei kulu energiaa, Pollari kertoo.

Myös tasakattojen rakentamisessa huomioidaan usein energiatehokkuus vesikatteen valinnassa.

– Eristeillä on suuri merkitys lämmönhallinnassa, mutta myös vesikatteen pintamateriaaleilla voidaan vaikuttaa. Kun rakennuskohteeseen on valittu bitumikatto, voidaan tarvittaessa valita bitumikate, jossa on esimerkiksi vaalea pintasirote, Nikander huomauttaa.

– Vaalea kattopinta ei ime aurinkoa vaan heijastaa säteilyä poispäin. Vaalean katteen alla oleva tila pysyy viileämpänä kuin tumman katteen alla.