Etusivu » Korjausrakentaminen » Q&A: Parvekesaneeraus vai parvekkeen vaihtaminen uuteen?
Julkisivuremontti

Q&A: Parvekesaneeraus vai parvekkeen vaihtaminen uuteen?

Parvekesaneeraus
Parvekesaneeraus
Kuva: Getty Images

Milloin parvekeremontti tai parvekkeen uuteen vaihtaminen on ajankohtaista?

Parvekkeiden vauriot selvitetään säännöllisillä kuntotutkimuksilla, joilla saadaan muun muassa poralieriönäytteiden avulla selville, kuinka pitkällä betonin raudoitteita suojaavan alkaalisuuden hävittävä karbonatisoitumisrintama on. Raudoitteiden sijainnin tutkiminen selvittää, milloin raudoitteiden korroosio on mahdollista ja millaisilla korjauksilla sitä voidaan siirtää. Samalla saadaan selville betonin pakkasenkestävyys ja alkava rapautuminen.

Miksi parveke kannattaa usein vaihtaa kokonaan uuteen?

Parveke on usein elementtirakenteisina helppo irrottaa ja vaihtaa uuteen. Siksi sen korjauskustannus ei ole merkittävästi suurempi kuin esimerkiksi laaja-alaisen valukorjauksen. Lähtökohtaisesti parveke kannattaa vaihtaa uuteen kuitenkin vasta, kun kuntotutkimuksien perusteella korjauksilla ei saavuteta enää riittävän pitkää käyttöikää.

Mitä hyötyä on parvekelasituksesta?

Parvekelasitus esimerkiksi suojaa parvekerakenteiden sisäpuolta saderasitukselta, joka on kaiken vaurioitumisen perimmäinen syy. Ammattitaitoisella asennuksella pintaa pitkin valuvat vedet ohjataan pellityksellä niin, ettei kaiteen ulkopintakaan oikeastaan kastu. Tutkimustulosten perusteella lasitus myös tasaa asunnon parvekkeen vastaisen tilan lämpötilaeroja vähentäen jonkin verran energiankulutusta varsinkin talvella. Samalla parvekkeesta saa pidemmäksi aikaa keväisin ja syksyisin käyttökelpoisen oleskelutilan.

Onko parvekeremontti hyvä ajoittaa julkisivuremontin yhteyteen?

Ajoittaminen samaan aikaan kannattaa ehdottomasti, jos kuntotutkimuksen perusteella molempien vaurioituminen on edennyt samaa vauhtia tai jommankumman remonttia voidaan pitkittää. Usein yhteisellä remontilla pystytään säästämään korjauskustannuksissa, kun voidaan hyödyntää esimerkiksi samoja telineitä, sääsuojaa ja työntekijöitä. Sen vuoksi jompaakumpaa remonttia myös kannattaa aikaistaa, vaikkei vaurioituminen juuri silloin vielä sitä vaatisikaan.

Artikkeliin haastateltiin Tampereen teknillisen yliopiston asiantuntija Toni Pakkalaa.

Next article