Etusivu » Korjausrakentaminen » Uusi asbestilaki velvoittaa kartoituksen tekemiseen
Asbesti

Uusi asbestilaki velvoittaa kartoituksen tekemiseen

asbesti
asbesti
Jos rakenteista löytyy kartoituksen yhteydessä asbestia sisältäviä materiaaleja, purkutyön saa tehdä ainoastaan asbestipurkutyöluparekisterissä oleva pätevä toimija. Kuva: Adobe Stock

Asbestia koskeva työsuojelulainsäädäntö uudistui 1.1.2016. Lakimuutoksen myötä kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa on tehtävä ennen suunnitellun urakan alkua asbestikartoitus.

Asbestin käyttö alkoi 1930-luvulla ja sitä on käytetty rakentamisessa vielä 1980-luvullakin. Asbestipitoisten rakennusmateriaalien valmistus ja maahantuonti kiellettiin vuoden 1993 alusta ja myyminen sekä käyttöönotto 1994 alusta.

Rakenteissa oleva asbesti ei ole terveydelle vaarallista, eikä ehjiä asbestipitoisia materiaaleja tarvitse poistaa rakennuksesta. Vaara liittyy asbestipitoisten materiaalien purkamiseen, joka levittää ilmaan terveydelle haitallista pölyä ja kuituja. Altistuminen asbestipölylle voi aiheuttaa muun muassa erilaisia keuhkosairauksia.

VTT:n sertifioima AHA-asiantuntija Juha Mattinen kertoo, että uuden, kartoituksen tekemiseen velvoittavan lain tarkoituksena on suojella sekä rakennusalan ammattilaisten, että kiinteistöjen asukkaiden terveyttä.

– Jos kiinteistö on rakennettu ennen vuotta 1994 ja siihen suunnitellaan remonttia, jossa aiotaan purkaa jotakin, laki velvoittaa tekemään asbestikartoituksen. Jos rakenteista löytyy kartoituksen yhteydessä asbestia sisältäviä materiaaleja, niin purkutyön saa tehdä ainoastaan asbestipurkutyöluparekisterissä oleva pätevä toimija, Mattinen painottaa.

Turvallisuus ensin

Juha Mattisen mukaan uusi laki velvoittaa sekä taloyhtiöitä että yksittäisiä ihmisiä, jotka teettävät kodeissaan remontteja. Vuosittain Suomessa tehdään vuosittain kymmeniä tuhansia asbestikartoituksia ja -saneerauksia.

Jos asuntoa esimerkiksi vain maalataan tai tapetoidaan, sen voi tehdä ilman kartoitusta.

– Ihan pikku remonttien takia kartoitusta ei tarvitse teettää. Jos asuntoa esimerkiksi vain maalataan tai tapetoidaan, sen voi tehdä ilman kartoitusta. Mutta heti, jos puretaan vanhoja rakenteita ja remontti teetetään ulkopuolisella työvoimalla, kartoituksesta on oltava dokumentti, Mattinen sanoo.

Jos asbestiremontti joudutaan tekemään, purkutyön tekijän on laadittava tarkka turvallisuussuunnitelma, joka liitetään rakennusurakan turvallisuusasiakirjaan. Osastoinnin aikana huoneistossa voi olla käytännössä mahdotonta asua.

– Yleensä asbestipurkutyö osuu linjasaneerauksen tai muun isomman remontin yhteyteen, jolloin asunnossa ei voisi muutenkaan asua. Osastoinnissa asunto suojataan lattiasta kattoon, jotta remonttipöly ei pääse leviämään muualle huoneistoon. Ennen kuin osastoinnit ja alipaineistukset puretaan, tilojen puhtaus varmistetaan ilmamittauksella, Mattinen kertoo.

Ammattilainen osaa asiansa

Mikäli asbestikartoituksen tekeminen on ajankohtaista, Mattinen kehottaa kääntymään koulutetun ja kokeneen ammattilaisen puoleen. Asbestikartoituksen tekeminen edellyttää asbestiin, sen esiintymiseen ja rakenteiden purkamiseen riittävästi perehtynyttä henkilöä, jolla on kysymyksessä olevan kartoituksen laadun ja laajuuden edellyttämä ammatillinen osaaminen.

– Kartoittajan pätevyys voidaan osoittaa esimerkiksi rakennusterveysasiantuntijan tai AHA-asiantuntijan koulutuksella. Mikäli hyväksyttyä pätevyyttä ei ole, tulee ammattitaito osoittaa erityisperustein. VTT ylläpitää sertifikaattilistaa asiantuntijoista verkkopalvelussa vtt-todistus.fi. Sieltä voi käydä etsimässä oman lähialueen asiantuntijoita, Mattinen päättää.

Next article