Raisiossa on parhaillaan käynnissä pilasterijärjestelmällä toteutettava talotekniikan modernisointihanke. Kahdesta rakennuksesta koostuvan vuokrataloyhtiön lämmitys- ja käyttövesinousut, viemäriputket sekä ilmanvaihto kulkevat jatkossa rakennuksen ulkopuolta kulkevia hormielementtejä pitkin.Pilaster oy

Kohteen isännöinnistä vastaavan Realia Management Oy:n yksikönpäällikkö, varatuomari Heikki Laurila kertoo, että selvitystyön jälkeen aivan uuden tyyppisen talotekniikkajärjestelmän valinta oli helppoa.

– Näimme, että tässä on uusi ja kätevä ratkaisu, joka perustuu tunnettuun, koeteltuun tekniikkaan. Kiinnostavaa oli myös se, että järjestelmällä voidaan samalla lisätä rakennusten energiatehokkuutta, Laurila kertoo.

Pilasterihormielementteihin asennetaan huoneistokohtaiset poistoilmalämpöpumput, joiden lämmitys- ja viilennystehoa asukkaat pystyvät itse säätämään. Viilennykseen tarvittavan energian tuottavat katolle asennettavat aurinkopaneelit.

– Laskennallisesti näyttää siltä, että kaikki jäähdytykseen tarvittava sähkö saadaan tuotettua aurinkoenergialla, Laurila toteaa tyytyväisenä.

 

Mukavuutta ja säästöä

Uuden talotekniikkajärjestelmän ideana on, että yhdellä remontilla pystytään toteuttamaan perinteinen linjasaneeraus sekä ilmanvaihto- ja energiaremontti. Koska talotekniikkahormi asennetaan rakennuksen ulkopuolelle, on asennustöiden haitta rakennuksen sisäpuolella minimaalinen.

– Asukkaiden ei tarvitse välttämättä muuttaa remontin ajaksi pois, sillä tehdasvalmiiden hormimoduulien asennus on hyvin nopeaa, Laurila kertoo.

Raision kohteessa uuden talotekniikan asennuksen yhteydessä rakennuksesta poistetaan tarpeettomiksi käyvät vanhat hormit, sillä uusittu talotekniikka sijaitsee pilasterihormeissa.

- Positiivista on sekin, että vanhojen hormien poistamisen myötä asuntojen keittiöistä katoaa ylimääräinen kulma ja asuntokohtainen tila kasvaa.

Asumismukavuuden ohella uudelta talotekniikkaratkaisulta odotetaan ennen kaikkea energiatehokkuutta.

– Energiatalouden näkökulmasta hyödyt ovat ilmiselvät. Poistoilmalämpöpumput ovat energiatehokkaita ja aurinkosähkö käytännössä ilmaista. Ratkaisu on ympäristöystävällinen ja vetoaa siten sekä isännöitsijään että varmasti myös asukkaisiin, Laurila päättää.