Etusivu » Talotekniikka » Riittämätön korvausilman saanti aiheuttaa sisäilmaongelmia
Sisäilma

Riittämätön korvausilman saanti aiheuttaa sisäilmaongelmia

Korvausilmaventtiili
Korvausilmaventtiili
Kuva: Getty Images

Mervi Ahola

sisäilma-asiantuntija, Sisäilmayhdistys

Myös korvausilmaventtiilien määrällä ja sijoittelulla on väliä. Nyrkkisääntö ilmanvaihtoventtiilien sijoittelussa on, että poistoilmaventtiilit sijoitetaan ns. likaisiin tiloihin eli keittiöön, kylpyhuoneeseen ja vaatehuoneeseen, kun taas korvausilmaventtiilit sijoitetaan oleskelutiloihin, toteaa Sisäilmayhdistyksen sisäilma-asiantuntija Mervi Ahola.

– Korvausilmaventtiilien määrälle ei ole olemassa yksiselitteistä suositusta, mutta jokaisessa makuu- ja olohuoneessa sellainen pitäisi olla. Se riittääkö yksi vai tarvitaanko useampi samassa huoneessa, riippuu venttiilin tyypistä, hän jatkaa.

– Suositus kannattaa tarkistaa valmistajien ohjeista. Lisäksi tulee varmistaa, että huoneiden välillä on riittävät siirtoilmareitit, esim. oviraot.

Huono sisäilma saattaa aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä tai allergia- ja iho-oireita. Aholan mukaan asukas ei aina tule ajatelleeksi, että oireet saattavat johtua huonosta sisäilmasta.

– On asuntoja, joissa on koneellinen tai painovoimainen poisto, mutta ei ollenkaan korvausilmaventtiileitä. Mikäli näin on, korvausilma tulee sisälle rakenteiden läpi: esimerkiksi seinän ja ikkunoinen raoista tai postiluukusta. Tällöin ilman mukana saattaa kulkeutua sisään epäpuhtauksia ja hajuja.

– Toisinaan seinässä oleva korvausilmaventtiili on jopa tukittu esimerkiksi tapetoimalla se. Asukas on ehkä ajatellut että onpa siinä ruma aukko, eikä ole sen kummemmin pohtinut sen merkitystä.

Korvausilmaventtiilin voi asentaa joko suoraan seinään tai ikkunan karmiin. Karmiventtiili on helppo asentaa jälkikäteen tai ikkunan vaihdon yhteydessä. Seinäventtiiliin asennus käy helposti, jos ulkoverhous on puuta, mutta tiiliverhouksessa tai kiviseinässä siihen tarvitaan timanttiporausta. Venttiilin voi myös asentaa puiseen tuuletusluukkuun.

– Toisinaan korvausilmaventtiileistä tulee vetoa, erityisesti talvella, ja tämä vaikuttaa tietysti asumismukavuuteen, toteaa Ahola.

– Veto-ongelmaan voi vaikuttaa venttiilin sijoittelulla asentamalla se paikkaan, joka ei sijaitse suoraan oleskelualueiden vieressä, kuten esim. sohvaryhmän tai sängyn läheisyydessä.

Nykyään on olemassa myös vedontunteen poistoon soveltuvia ratkaisuja, joilla korvausilmaventtiilistä tuleva raitisilma esilämmitetään joko katonrajaan nousevalla lämpöenergialla tai lämpövastuksella.

Mikäli koet, että asunnossasi on riittämätön korvausilman saanti, Ahola suosittelee yhteydenottoa vuokranantajaan tai isännöitsijään.

Next article