Matka kohti IoT-maailmaa kiihtyy

Älykäs asuminen ja sen teknologiat, palvelut ja ekosysteemit sisältävät erilaisia toiminnallisuuksia ja ovat yleensä erillisiä järjestelmiä.

– Isännöitsijät ovat erittäin työllistettyjä haastavassa arjen toimintaympäristössä. Järjestelmien kokonaisuus on pirstaleinen, ja hankkeiden eteenpäin vieminen voi arveluttaa. Kokonaisuuden hallinta vaatii ICT-asioiden riittävää ymmärrystä, toteaa myyntijohtaja Tiitus Ranta DNA:lta.

– Analysoimme markkinaa ja valitsemme oleellisimmat älykkään taloyhtiön palvelut ja teknologiat, sekä autamme taloyhtiöitä hankkimaan niitä helpommin. Paketoimme laajakaista- ja mobiilipalvelut digitaaliseksi toiminta-alustaksi, jota täydennämme taloyhtiöitä hyödyttävillä ratkaisuilla. Meillä on luontaisesti älykkään asumisen konsultin rooli taloyhtiöiden, kiinteistönomistajien ja rakennusyhtiöiden laajakaista- ja TV-palveluiden kumppanina.

 

Vanhaan takertuminen ei tuo säästöä

Taloyhtiöt etsivät säästöjä muun muassa energian ja veden kulutuksesta ja paineet digitaaliseen asukasviestintään kasvavat: asukkailla on yhä paremmat valmiudet sähköiseen viestintään, eivätkä porraskäytävien A4 tiedotteet tue kestävää kehitystä. Digitaalinen ympäristö tuo kuitenkin mukanaan uuden huolen, sillä esimerkiksi talotekniikan valvonta on usein toteutettu kokonaan ilman tietoturvaa.

– DNA:lla on tähän erinomainen Tosibox-ratkaisu. Talotekninen valvontaliittymä vaatii näppärän ja edullisen ratkaisun, jotta kustannukset eivät karkaa liian raskaan toteutuksen takia. Tietoturvasta ei kannata tinkiä. Ei asunnon oveakaan jätetä lukitsematta, miksi talotekniset laitteet olisivat auki koko maailmalle?

Taloyhtiön kannattaa olla avoin uudelle. Vanhaan takertuminen ei tuo säästöjä, saatikka kilpailuetua. Esimerkiksi kodin energiatehokkuudesta, lämmönsäätelystä ja vedenkulutuksen pienentämisestä muodostuu taloyhtiöille kilpailuvaltti. Älykäs asuminen ei tule yhdessä yössä, vaan evoluution kautta: uusi ratkaisu rakentuu kehittyneempänä versiona edellisestä.