Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Älykatto vastaa äärisäiden tuomiin haasteisiin
Sponsoroitu

Vuodenaikojen ja sään vaihtelut tuovat haasteita kiinteistöjen kosteudenhallintaan. Pitkä syksy, märkä talvi ja pienet lämpötilaerot kerryttävät rakenteisiin tiivistyvää kosteutta, jota on vaikea poistaa.

– Katto on yksi rakennuksen julkisivuista. Se on myös suurimmalla rasituksella: rankkasateet, viistosateet, pitkät hellejaksot ja lisääntynyt ilmankosteus kuormittavat kattorakenteita. Katossa olevat vauriot aiheuttavat suuria vahinkoja, sillä pienestäkin reiästä mahtuu paljon vettä. Toisaalta kesän helteet voivat aiheuttaa turhia palohälytyksiä, kun välikatto kuumenee liikaa, muistuttaa tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti VILPE Oy:stä.

– Kesällä auringon lämpökuorma irrottaa kosteutta rakenteista. Rakenteita tuulettamalla pienennetään sekä kiinteistön lämpökuormaa että kosteuskuormitusta. Ellei sitten tuuleteta väärään aikaan eli imetä sateisella ilmalla lisää kosteutta rakenteisiin, Lahti huomauttaa.

Älykattoa ohjataan datalla

Kosteuden kertymiseen vaikuttavat ilmankosteus, ilmavuodot ja tuuletusvälien koko. Vuodenaikojen ja sään vaihtelun aiheuttamiin haasteisiin voidaan vastata älykkäällä tuuletuksella. Seuraamalla välikaton ja alapohjan olosuhteita sekä vastaavia lukemia ulkoilmassa huomataan riskitekijät. Ja mitä nopeammin piilevät vauriot havaitaan, sitä helpompaa ja edullisempaa on niiden korjaaminen.

Älykäs tuuletus perustuu IoT-tekniikkaan ja VILPE Sense -älykaton antureiden keräämään dataan sekä rakennuksen että ulkoilman lämpötilasta ja suhteellisesta kosteudesta, jonka jälkeen algoritmi laskee, koska kannattaa tuulettaa ja koska ei. Kun rakenteita tuuletetaan tarpeen mukaisesti, saadaan kosteus poistettua tehokkaasti.

Tarpeenmukaisesti ohjattu huippuimuri poistaa erityisesti loppukevään ja kesän aikana kosteutta huomattavasti enemmän kuin pelkkä painovoimainen ilmankierto, sillä silloin olosuhteet ovat suotuisat tuuletukselle ja kosteuden poistamiselle.

VILPE Sense -järjestelmä seuraa aktiivisesti tuuletusilman kosteus- ja lämpötilatasoja. Langattomien anturien havaitsema kosteustason nousu rakenteissa välittyy ohjausyksikölle, jolloin Sense-järjestelmä lisää tuuletusta rakenteissa ja eristekerroksissa sekä parantaa painovoimaista, alipaineeseen perustuvaa ilmakiertoa rakenteissa. Kun ylimääräinen kosteus on poistettu, VILPE ECO -huippuimuri palaa normaalille puhallustasolle. Sateella taas vähennetään ilmavirtausta, kun tuuletukseen käytettävän ilman kosteustaso nousee liikaa.

Next article