Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Kiinteistö on nykyään mahdollista muuttaa hiilineutraaliksi kuudessa kuukaudessa
Sponsoroitu

Hiilineutraalius, kustannussäästöt ja energiahuoltovarmuus ovat nyt sama asia.

– Yli 30 prosenttia Suomen ilmastopäästöistä ja 40 prosenttia energiankulutuksesta muodostuu kiinteistöjen käytöstä. Keskeistä on siis kyetä taklaamaan suurimpia energiankäytön kohteita, koska samalla saadaan nopeimmin laskettua kustannuksia. Energiainvestoinnit eivät ole samanlaisia remontteja kuin esimerkiksi putkiremontti, vaan energian- ja kustannustensäästö sekä vastuullisuustoimet voivat nykyään olla sama asia. Avainasemassa on yhdistää useita uusiutuvan energian ratkaisuja, jotta saadaan synergiaetuja, sanoo liiketoimintajohtaja Olli Rasia, Lem-Kem Oy.

Hiilineutraalius tehdään sekä säästämällä että tuottamalla energiaa

Kun taloyhtiöiden ja yritysten on aika alkaa suunnittelemaan kiinteistöjensä energiatulevaisuutta, kaikki lähtee tarpeesta. Jos yritys haluaa panostaa vastuullisuuteen ja pohtii kompensointia, on hyvä ottaa hetki ja pysähtyä. Kompensoinnin tulisi aina olla viimeinen, matkan viimeistelevä askel, ei ensimmäinen.

– Jos energiamuodoksi valitaan maalämpö, sen toteuttaminen kestää neljästä viiteen kuukautta. Valaistus, autojen latausasemat ja aurinkovoimalat saadaan viikoissa, jopa päivissä, Rasia lupaa.

Maalämmön hyötysuhdetta voidaan lisätä yhdistämällä siihen lämmöntalteenotto. Vielä parempaan hyötysuhteeseen päästään, kun maalämpöjärjestelmä integroidaan aurinkovoimaan. Kesällä tuotettu sähkö varastoidaan pumppaamalla lämpöä maaperään. Maaperän lämpötila on normaalisti kahdesta kolmeen astetta, sillä pystyy lämmittämään kiinteistön. Mutta kun maaperän lämpötila nostetaan yli kymmeneen asteeseen, päästään huomattavasti parempaan hyötysuhteeseen.

Hyvin suunniteltu energiaremontti maksaa itsensä, sillä kun 2–10 vuoden takaisinmaksuaika on takana, saadaan massiivisia säästöjä. Kun aurinkovoimalla tuotetaan itse omaa sähköä, puhutaan 10–25 prosentin sijoitetun pääoman tuotosta, jonka tuottama hyödyke, eli sähkö, vielä muuttuu jatkuvasti arvokkaammaksi.

ESCO-rahoituksessa ESCO-yrityksen (Energy Service Company) toteuttama investointi voidaan rahoittaa sen tuottamilla säästöillä.

Miten kiinteistöstänne lähdetään tekemään hiilineutraalia?

Next article