Etusivu » Korjausrakentaminen » Energiaremontti maksaa itsensä alentuneina lämpölaskuina
Sponsoroitu

Vuonna 1972 rakennettu Asunto Oy Naantalin Lintulankuja 1 toteutti maalämpöhankkeen, jolla se laski merkittävästi energiakustannuksiaan.

– 69 asuinhuoneiston kiinteistössä oli alun perin öljylämmitys, vuonna 1995 siirryttiin kaukolämpöön. Nyt 25-vuotias laitteisto tuli remontti-ikään, joten taloyhtiö lähti tarkastelemaan vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja, kertoo projektipäällikkö Niko Lappalainen, Tipitek Oy:stä.

Tipitek Oy on varsinaissuomalainen pitkän linjan energia-asiantuntija ja urakoitsija, joka toteuttaa sekä taloyhtiöille että kuluttaja-asiakkaille uusiutuvan energian järjestelmiä. Tipitekin pitkäaikainen kumppani on Kaukora Oy, jonka Jäspi- ja Jämä-lämmityslaitteet tunnetaan valtakunnallisestikin hyvin. Remontin suunnitteluun ja kilpailutukseen valittiin ulkopuolinen asiantuntija. Sama konsultti teki myös hankesuunnittelun, ARA energia-avustushakemuksen E-lukulaskelmineen ja valvoi urakan toteutuksen.

– On taloyhtiön etu, että sekä urakointi että järjestelmän valmistus tulevat paikallisilta toimijoilta. Ja kun tunnemme hyvin Kaukoran tuotteet, saamme asennettua laadukkaan ja toimintavarman järjestelmän, Lappalainen toteaa.

Energia-avustus lyhensi takaisinmaksuaikaa

Kaukolämmön kulutus oli keskimäärin 680 MWh vuodessa, Kaukoran Jämä-maalämpöpumpuilla ja 14 maalämpökaivolla ostoenergian tarve laskee 193 MWh vuodessa.

Lähtötilanteen laskennallinen E-luku oli 315 ja remontin jälkeen 122, eli 61 % parannus täytti kirkkaasti ARAn vaatimukset. Hankkeen kokonaiskustannuksista avustuskelpoiseksi osuudeksi saatiin 50 %, joten ARAn myöntämä avustus oli 25 % kokonaiskustannuksista.

– Lämmityskustannuksien kokonaissäästö on vuodessa noin 32 000 euroa. ARAn myöntämä energia-avustuksen summa 110 000 euroa laskee energiaremontin takaisinmaksuajan alle kymmeneen vuoteen. Saadulla energiansäästöllä pystytään kuolettamaan laina ja kattamaan lämmityskulut, jolloin vastikkeisiin ei tarvitse koskea, huomauttaa Niko Lappalainen.

Urakkaan kuuluu myös kahden vuoden ylläpito järjestelmälle ja järjestelmän optimointi. Järjestelmän etävalvontajärjestelmä mahdollistaa tapahtumien seuraamisen ja ohjaamisen reaaliajassa. Näin voidaan seurata, että luvatut säästöt toteutuvat.

Lue lisää ja tutustu palveluihimme >>

Next article