Etusivu » Talotekniikka » Jälkiasennushissi on kannattava sijoitus – sekä yhteiskunnalle että yksityiselle ihmiselle
Esteettömyys

Jälkiasennushissi on kannattava sijoitus – sekä yhteiskunnalle että yksityiselle ihmiselle

Jälkiasennushissi
Jälkiasennushissi
Kuva: Getty Images

Yhteiskunta tukee hissien rakentamista hissittömiin taloihin. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myönsi vuonna 2018 jopa 45 % avustuksen jälkiasennushissiprojektin kokonaiskustannuksista. ARA:n lisäksi useat kunnat tukevat hissien rakentamista monin tavoin, ja hissien rakentamiseen yritetään kannustaa.

Esimerkiksi Helsingin kaupungilla on jo vuodesta 2000 asti ollut oma varsin menestyksekäs hissiprojekti, joka tiedottamisen ja neuvonnan lisäksi myöntää jopa 10 % lisäavustuksen, kun hissittömään kerrostaloon hankitaan hissi. Helsinkiin onkin projektin tuella rakennettu jo yli tuhat jälkiasennushissiä.

Nämä avustukset on moneen kertaan todettu yhteiskunnalle kannattaviksi. Tutkimusten mukaan ikääntynyt ihminen pystyy asumaan noin kahdeksan vuotta pidempään omassa kodissaan, jos talossa on hissi. On arvioitu, että hissiavustus maksaa itsensä takaisin, jos yksikin ihminen pystyy hissin ansiosta asumaan edes kaksi vuotta pidempään.

Suoran taloudellisen hyödyn lisäksi saavutetaan vaikeammin mitattavaa, mutta selvää hyötyä ihmisten yleisen hyvinvoinnin kasvaessa. Kukapa ei haluaisi asua kotonaan laitoksen sijaan? Hisseistä hyötyvät myös muut kuin ikääntyvät. Lapsiperheen arkea helpottaa huomattavasti, kun lapset varusteineen ja vaunuineen kulkevat hissillä.

Hissi myös lisää turvallisuutta vähentämällä merkittävästi portaissa tapahtuvia tapaturmia. Yksityisen asunnonomistajan kannalta kannustimena toimii tietysti myös hissin tuoma asunnon ja koko taloyhtiön arvonnousu.  

Kirjoittaja Juha Kiviranta on Suomen Hissiyhdistys ry:n puheenjohtaja.

Next article