Etusivu » Korjausrakentaminen » Jokainen kohde on yksilöllinen
Sponsoroitu

Helsinkiläislähiön piha kuhisee kypäräpäisiä työntekijöitä ja parakit koristavat maisemaa. Käynnissä on jälleen yksi putkiremontti, ja isommasta päästä. Työn alla on 470 asuntoa. Rakennusyhtiö Peab on ydinosaamisalueellaan.

Paljon on tapahtunut jo ennen kuin tähän vaiheeseen on päästy. Ennakointi on osa prosessia.

– Suunnittelu alkaa jo ennen sopimusta ja kiihtyy mikäli meidät urakoitsijoiksi valitaan. Kaikki on valmiina ennen työn alkua ja suunnitelmat hyväksytetään tilaajalla. Tietenkin kuullaan myös asukkaita ja isännöitsijää, valottaa Peabin työpäällikkö Tero Vehmaa.

Peab Oy:n ydinosaamista on yhteistoiminnalliset urakkamuodot, kuten projektinjohtourakointi. Tällä urakkamuodolla yhtiö on toteuttanut useita vaativia peruskorjaushankkeita ammattirakennuttajien kanssa. Vähitellen yhteistoiminnallinen toimintatapa on tullut myös asuntoyhtiöiden peruskorjausprojekteihin.

Yhteistoiminnallinen toimintatapa soveltuu myös asunto-osakeyhtiöiden peruskorjauksiin. Saavutetut hyödyt korostuvat, kun hankkeessa on tavanomaisen linjasaneerauksen lisäksi muuta peruskorjausta, muutosrakentamista tai laajennusrakentamista.

Toimintaa ohjaa sertifioitu laatujärjestelmä, johon kuuluvat tarkka aikataulutus sekä vastuuhenkilöiden nimeäminen työvaiheille. Näin toimitaan jokaisessa kohteessa, mikä tekee työntekijöiden mahdolliset siirtymät helpoksi. Systeemi on kaikille tuttu.

Projektipäällikkö Jonne Kimingin mukaan turvallisuus- ja laatusuunnitelmat muokataan kohteen erityispiirteiden mukaan. Kiveen kirjoittaminen on mahdotonta, yksilöllisyys välttämätöntä. Talot ja tontit sijainteineen ovat erilaisia.

Emme lupaa liian nopeita aikatauluja. Ajalla kilpaillaan, mutta me emme siihen suostu.

Yllätykset ovat arkipäivää varsinkin vanhemmissa kohteissa. Purkuvaiheessa voi löytyä sellaista, mitä ei piirustuksissa ole. Suunnitelmien päivitys on usein tarpeellista. Riskienhallinta ja niihin varautuminen on oleellista.

– Emme lupaa liian nopeita aikatauluja. Ajalla kilpaillaan, mutta me emme siihen suostu. Asukkaille on hankalaa, jos on kerrottu kuuden viikon urakasta ja meneekin kymmenen. Mutta minkä lupaamme, se toteutuu. Se on ohjenuora, Vehmaa kiteyttää.

– Liian kireä aikataulu ja luovutus voivat viivästyttää jälkitöitä, varoittaa vastaava työnjohtaja Tiia Sorsa ylioptimististen lupausten vaaroista.

Yksi yleisiä valituksen aiheita putkiremonteissa on vaikeus saada tekijöihin yhteyttä. Pulmaan on Peabilla Sorsan mukaan kiinnitetty erityishuomiota.

– Seitsemältä tulemme ja puoli neljältä lähdemme. Vastaava työnjohtaja, työnjohtajat sekä työmaainsinööri ovat aina paikalla, osakasmuutoshenkilöt kolmena-neljänä päivänä viikossa. En nukkuisi hyvin, jos en olisi vastuullani olevassa kohteessa läsnä.

Viestintään on panostettu

Peab on isojen kohteiden erityisosaaja. Linjasaneerauksia 60-vuotias firma on tehnyt vuodesta 2010, josta asti asuntoja on saneerattu liki kolmetuhatta. Yksi vahvuuksista on kokonaisvaltaisuus. Putkien ohella osaaminen ulottuu julkisivuihin, vesikattoihin ja pihakorjauksiin. Kun tehdään kerralla enemmän, Peabilla on konsepti valmiina.

Mitä suurempi kohde, sen olennaisempaa on viestintä. Käytössä on niin perinteisiä kuin moderneja keinoja. Asukasinfossa voi yhteystietolomakkeeseen ilmoittaa toivomansa yhteydenpitotavan. Kohteen viestintää hoitaa erikseen nimetty henkilö.

– Työmaa välittää tiedottajalle asukkaille ilmoitettavat seikat. Tiedotteet lähtevät viestintäkanavamme kautta tekstiviesteinä tai sähköpostilla. Lisäksi laitamme rappuihin tulosteet. Ja jos joku on niin pyytänyt, pudotamme postiluukusta tai soitamme. Näin tavoitamme myös ikäihmiset, kertoo työnjohtaja Sorsa.

Lisäksi asukkaat voivat netin kautta katsoa ja tilata toivomiaan kalusteita, laattoja ja muita muutoksia. Toivomusten perusteella Peabin osakasmuutosvastaavat laativat asuntoihin tekijöiden ohjeina toimivat huonekortit.

Työn kehittäminen on jatkuva prosessi. Sitä palvelevat palautteet.

– Urakan puolivälissä tehdään kysely hallitukselle, isännöitsijälle ja projektipäälliköille; lopussa asukkaille. Tuloksia seurataan ja hyödynnetään jatkuvasti, vakuuttaa Sorsa.

Tehdään yhdessä teidänkin yhtiöönne onnistunut putkiremontti.

Next article