Etusivu » Korjausrakentaminen » Kiertotaloudessa raaka-aineiden käyttö ei ole lineaarista
Kiertotalous

Kiertotaloudessa raaka-aineiden käyttö ei ole lineaarista

– On tärkeämpää saada rakennukset hyötykäyttöön mahdollisimman isoina paloina, kokonaisina rakennuksina tai elementteinä, muistuttaa kestävän kehityksen asiantuntija Ella Lahtinen. Kuva: Johanna Lind

Luonnonvaramme hupenevat ja tuotantoketjuja ravistelee kriisi toisensa perään. Kiertotaloudessa käytämme samoja materiaaleja yhä uudelleen ja uudelleen.

– Mukaan muutokseen tarvitaan koko arvoketju. Ei riitä, että yksi toimija muuttaa toimintaansa. Toimintatapojen muuttaminen vaatii toimenpiteitä ketjussa edeltäviltä ja se vaikuttaa seuraaviin. Kiertotalous syntyy yhdessä, sanoo Green Building Council Finlandin kestävän kehityksen asiantuntija Ella Lahtinen.

– Suomi on harvaan rakennettu maa, jossa tarvitaan paikallisia toimijoita ja kaupunkiseuduille kiertotalousverkostoja. Tämä luo uusia bisnesmahdollisuuksia, kun jatkuvasti löytyy rakoja, joissa on tarvetta uusille toimijoille. Paikallisuus luo myös tuotantoketjuun hallittavuutta ja resilienssiä. Toisaalta kiertotalous vaatii uutta tekniikkaa ja pilotointia, joten pilottivaiheessa toimintaa voi olla järkevää keskittää, Lahtinen jatkaa.

Ei materiaalien vaan kokonaisuuksien kierrättämistä

Ympäristön kannalta purkumateriaalien kierrättäminen raaka-aineeksi ei ole tehokkainta. Olisi tärkeämpää saada rakennukset hyötykäyttöön mahdollisimman isoina paloina, kokonaisina rakennuksina tai elementteinä. Tarvitaan suunnittelua ja ennakointia sekä uusien ratkaisujen löytämistä, jotta nykyistä kiinteistökantaa voitaisiin käyttää joustavasti ja rakennusten ja rakennusosien elinkaarta jatkaa.

– Tavoitteena tulisi olla luonnonvarojen käytön vähentäminen. Nykyinen lineaarinen malli, jossa raaka-aine otetaan ja käytetään vain kerran, jonka jälkeen materiaali päätyy polttoon tai tienpohjaan, muutettaisiin sellaiseksi, jossa materiaali palaa uudelleen alkuun. Taivutetaan siis lineaarinen jana niin, että sen päät yhdistyvät. Näin syntyneen ison kehän sisällä tulee olla myös pienempiä kehiä, joissa materiaali kiertää jokaisessa elinkaaren vaiheessa useampaan kertaan, Lahtinen summaa.

Tilaa uutiskirje!

Pysy ajantasalla ajankohtaisimmista aiheista ja uusimmasta sisällöstä!

Next article