Etusivu » Korjausrakentaminen » Puhdas sisäilma tehdään jo ennen rakentamista
Sisäilma

Puhdas sisäilma tehdään jo ennen rakentamista

Siivous purku- ja rakennustöiden aikana ei vaikuta ainoastaan sisäilman laatuun, vaan se on myös työturvallisuustekijä. Kuva: Unsplash

Mervi Ahola

toiminnanjohtaja, Sisäilmayhdistys ry

– Sisäilmakysymykset on otettava huomioon sekä ennen korjausprojektin aloittamista, rakentamisen aikana että sen jälkeen. Tarvitaan kokonaisvaltainen rakenteiden ja ilmanvaihdon kuntotutkimus, jonka lisäksi on tehtävä tarvittavat haitta-ainekartoitukset. Asbestia ja kreosoottia löytyy vielä vanhoista rakennuksista, muistuttaa Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Mervi Ahola.

Onko rakennus tehty piirustusten mukaan selviää rakenneavauksissa, samalla voidaan tarkastaa rakenteiden kunto ja mahdolliset kosteusvauriot. On myös tutkittava miten muutokset, esimerkiksi ikkunoiden uusiminen, vaikuttavat kiinteistön ilmanvaihtoon.

– Viestintä ja tiedottaminen hankkeen kaikissa vaiheissa ovat olennaisia, Ahola sanoo.

Siivoaminen myös rakentamisen aikana parantaa sisäilmaa

Rakennusaikainen puhtauden- ja kosteudenhallinta nivoutuvat yhteen. Purkutöissä syntyvän pölymäärän vähentäminen ja sen muihin tiloihin leviämisen ehkäiseminen ovat tärkeitä.

– Siivous purku- ja rakennustöiden aikana ei vaikuta ainoastaan sisäilman laatuun, vaan se on myös työturvallisuustekijä. Ja esimerkiksi pölystä puhdas valettu lattia kuivuu nopeammin, kertoo Mervi Ahola.

Next article