Etusivu » Rakennuttaminen » Rakentamisen laatu varmistuu mittaamalla
Sponsoroitu

Terveellisen talon rakentaminen vaatii rakentajilta osaamista ja olosuhteiden tarkkaa hallintaa.

Jos rakenteiden ominaisuuksia, kuten kosteutta ja lämpötilaa, ei rakentamisen aikana mitata ja seurata, ajaudutaan helposti ongelmiin. Pahimmassa tapauksessa rakennus aiheuttaa tilojen käyttäjille terveysongelmia, kertoo Petteri Widestam Vertia Oy:stä.

Vertia Oy tuottaa mittaus- ja tutkimuspalveluita maanlaajuisesti talotehtaille. Lisäksi asiakaskuntaan kuuluvat lähinnä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueella toimivat rakennusliikkeet. Joukossa on myös yksityisasiakkaita.

– Mittaamisen ja olosuhdeseurannan tarkoituksena on parantaa rakentamisen laatua niin, että ihmiset voivat asua ja työskennellä terveissä ja energiatehokkaissa rakennuksissa, Widestam toteaa.

Mittaukset työn tukena

Vertian asiantuntijat osallistuvat rakennustyömailla yleensä jo runko vaiheen aloituspalaveriin. Kokouksessa käydään läpi rakentamisen alustava aikataulu ja arvioidaan betonirakenteiden kuivumisajat.

Betonin kuivumista seurataan rakenteisiin asennettavilla antureilla, jotka mittaavat kosteutta reaaliaikaisesti ja siirtävät datan pilvipalveluun. Ennen lopullista pinnoituspäätöstä tehdään mittauksia myös porareikä- tai näytepalamenetelmällä.

Runkovaiheen jälkeen viemärit ja mahdollisesti myös ilmanvaihtokanavat kuvataan. Kuvaamisen avulla tarkistetaan, että viemäreiden liitokset ovat tiiviit ja kaadot kunnossa. Rakennuksen ulkovaipan tiiveys tarkistetaan siinä vaiheessa, kun ulkovaippa on ilmatiiveydeltään valmis.

– Omakotipuolella pyrimme aina siihen, että tiiveysmittauksissa on mukana asiakkaan kirvesmies, joka voi korjata löytyneet ilmanvuotokohdat saman tien. Korjaamme selkeitä vuotopaikkoja myös itse.

Kun rakennus on käyttökunnossa ja ilmanvaihtojärjestelmä säädetty, tarkistetaan vielä lämpökuvauksilla, että lämpö ei pääse mistään karkaamaan harakoille.

– Vuositakuukorjausten yhteydessä ja usein myös jo työmaa-aikana tehdään ontelokartoituksia ja -kuivauksia sekä muita tutkimuksia, joiden tarkoituksena on selvittää syitä esimerkiksi ikkunoiden huurtumiseen, hajuhaittoihin ja kosteusongelmiin.

Merkkiainekoe on Widestamin mukaan hyvä ja tarkka menetelmä esimerkiksi tiivistyskorjausten tai kosteuskartoitusten yhteydessä.

Olosuhdeseurannassa uusimpana alueena on pölyjen määrän mittaus rakennustyömailla. Vuoden 2020 alusta voimaan astunut EU-direktiivin asettaa kivipölylle ja kovapuupölylle enimmäispitoisuudet työympäristön ilmassa.

Tieto lisää osaamista

Vertian asiakkaista valtaosa on solminut vuosisopimuksen. Widestamin mukaan pitkäaikainen yhteistyö on hedelmällistä sekä palvelun ostajalle, tarjoajalle että itse työn tulokselle.

– Jalostamme eri kohteista kertyvää mittausdataa tiedoksi, jota asiakas voi hyödyntää seuraavissa rakennusurakoissa.

Vertia lähettää jokaisen työn jälkeen asiakkaalleen asiakastyytyväisyyskyselyn. Kaikkien vastausten keskiarvo on tällä hetkellä 4,75 / 5.

Vertia on asumisen laadun varmistaja. Autamme varmistamaan rakentamisen laadun, jotta syntyisi terve ja viihtyisä koti.

Next article