Etusivu » Rakennuttaminen » Vedenmittausjärjestelmän valinta
Sponsored
Kaupallinen yhteistyö:

Ostajan opas auttaa kääntämään sijoituksen tuotoksi.

Vedenmittausjärjestelmä on enemmän kuin laitteiston ja asennuksen kertakustannus. Mitkä asiat vaikuttavat siihen, seuraako valinnasta ylimääräisiä kuluja vai tekeekö taloyhtiö voittoa tuottavan energiainvestoinnin?

Lämmin vesi on energiasyöppö: suihkussa euro valuu viemäriin kymmenessä minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa. Nykyaikaisen kerrostalon energiasta lähes puolet kuluu veden lämmittämiseen, joten pienentynyt vesilasku näkyy suoraan myös energialaskussa.

Mittarien asentaminen laskee tutkitusti vedenkulutusta. Mittauksen reaaliaikaisuus ja kulutuksen mukainen vesilaskutus tehostavat vaikutusta entisestään – Verto-kodeissa keskikulutus tippuu peräti kolmanneksella.

– Kun omat valinnat konkretisoituvat ajantasaisesti ja tarkoiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia, sanoo vedenkulutustiedon asiantuntija Tapio Rask Vertolta.

Vedenmittausjärjestelmän todellinen kustannus

Vain elinkaarilaskelma kertoo investoinnin todellisen kannattavuuden. Kuinka usein mittareita pitää huoltaa? Onnistuuko se yksittäisen mittarin yksittäisen osan vaihdolla?

Osaako vedenmittausjärjestelmä itse paikallistaa huoltotarpeen ja ilmoittaa siitä?

– Älyjärjestelmän automatisoidut ominaisuudet tuovat taloyhtiölle merkittävää säästöä, kun lisäpalveluiden tarve poistuu, Rask kertoo.

Ovatko vesimittarit aidosti etäluettavia vai vaatiiko jokin mittausvaihe manuaalista työtä? Päivittyvätkö kulutustiedot pilveen päivittäin myös takautuvaa tarkkailua varten ja siirtyvätkö ne sieltä automaattisesti laskutusjärjestelmään?

Vedenmittausjärjestelmän reaaliaikaisuus auttaa paitsi seuraamaan omaa kulutusta, myös huomaamaan ja paikallistamaan laiteviat, väärät asennukset ja vesivuodot.

Mittauslaitedirektiivin mukainen asennus

Vedenmittausjärjestelmä on voitava asentaa taloyhtiöön mittauslaitedirektiivin vaatimusten mukaisesti.

– Huoneistokohtaiset vesimittarit pitää asentaa niin, että kuluttaja voi seurata lukemaa helposti ja ilman työkaluja, Tapio Rask selittää asetuksen ytimen.

Vedenmittausjärjestelmää hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota myös kaupan muihin ehtoihin. Lain mukaan valmistajan vastuulla on vain se, että mittari täyttää vaatimukset ennen käyttöönottoa ja asennusohje on asianmukainen.

Valmistajan tarjoama käyttöönottotarkastus vapauttaa taloyhtiön turhilta jatkomurheilta ja lisäkustannuksilta.

Vedenmittausjärjestelmän ostajan opas on tiivis, mutta kattava apu tuottavan valinnan tekemiseen. Se sisältää seitsemän selkeää lukua: hinta, teknologia, asennus, vedenmittausdata, taloyhtiön strategia ja palvelun tarjoaja. Jokainen luku päättyy kätevään muistilistaan.

Next article