Etusivu » Rakennuttaminen » Rakentamisen tulevaisuus ovat massaräätälöitävät modulaariset ratkaisut
Energiaratkaisut

Rakentamisen tulevaisuus ovat massaräätälöitävät modulaariset ratkaisut

rakentaminen
rakentaminen
Kuva: Getty Images

Tulevaisuuden rakentamisessa ratkaisuja ei enää kehitetä kohdekohtaisesti, vaan suunnittelun lähtökohtana käytetään massaräätälöitäviä tuoteperheitä ja ratkaisuja.

Kun ratkaisu suunnitellaan hyödynnettäväksi sadassa tai tuhannessa kohteessa yhden sijaan, voidaan tuotekehitykseen ja yksityiskohtien suunnitteluun, kuten designiin, älyyn, käytettävyyteen, sähköön, ääneen ja paloturvallisuuteen panostaa aivan eri mittakaavassa. Myös räätälityön tarve vähenee, ja jatkuva oppiminen mahdollistuu.

Fira Modulesin liiketoimintajohtaja Ville Wikström kertoo tätä havainnollistavan analogian Pohjois-Amerikasta, jossa sata vuotta sitten oli satoja autonvalmistajia. Autot olivat tuolloin räätälöityjä ja kalliita luksustuotteita.

Mitä tulee valaistukseen, sähköautojen lataukseen ja energiatehokkuuteen, rakennuksen voi mieltää palvelualustana.

– Nykyään autot valmistetaan teollisesti. Massaräätälöinnin kautta eri vaihtoehtoja kuluttajalle on lähes äärettömästi tuotannon ollessa silti tehokasta. Tuskin kukaan nykypäivänä haluaisi taittaa työmatkaansa virheherkällä ja uniikisti valmistetulla kulkupelillä.

Wikström muistuttaa yhteistyön tärkeydestä. Kun mukaan kutsutaan laajasti eri rakennusalan toimijoita, pystytään modulaarisia ratkaisuja kehittämään niin, että ne voidaan ottaa suunnittelun lähtökohdaksi.

”Moduulien käyttö vähentää työmaiden sisätöiden määrää jopa puolella”

Wikströmin mukaan rakentamisen tulevaisuus tulee nimenomaan olemaan modulaarinen suunnittelu ja rakentaminen.

– Nyt ei puhuta kököistä, kaikille samoista elementtiratkaisuista, vaan uudesta filosofiasta, jossa teollinen tuotanto ja massaräätälöintitekniikka yhdistetään loppukäyttäjän hyödyksi. Rakennusaikana moduulien käyttö vähentää työmaalla tehtävien sisätöiden määrää jopa puolella.

Myös sähkö on yksi talon keskeisistä järjestelmistä. Taloissa voitaisiin käyttää ennalta määriteltyjä ja valmistettuja johtosarjoja – sen sijaan, että sähkötyöt tehdään räätälöidysti peruskomponenteista työmaalla.

– Mitä tulee valaistukseen, sähköautojen lataukseen ja energiatehokkuuteen, rakennuksen voi mieltää palvelualustana. Nämä toiminnallisuudet on mahdollista tarjota käyttäjille palveluna sen sijaan, että rakennuksen omistajan täytyy tehdä investoinnit ja ostaa järjestelmät itselleen. Kysyntää on, Wikström sanoo.

Next article