Etusivu » Talotekniikka » Korvauspäällikkö Jussi Korpelainen tietää, että vesivahingoissa maltti ei ole valttia
Kosteusvauriot

Korvauspäällikkö Jussi Korpelainen tietää, että vesivahingoissa maltti ei ole valttia

vesivahinko
vesivahinko
Kuva: Getty Images

Jussi Korpelainen

korvauspäällikkö

Vesivahingoissa suurin ongelma on kosteuden pääseminen rakenteisiin. Erilaiset vuotovahdit tuovat apua vesivahinkojen ennaltaehkäisemiseen. 

Apua, vesivahinko! Kun vettä yhtäkkiä vuotaa lattialle, on tärkeää pyrkiä rajaamaan vahinko ja ripeästi toimimalla pyrkiä estämään lisähaitat. Vakuutusyhtiön korvauspäällikön Jussi Korpelaisen mukaan ensimmäinen toimenpide on veden katkaiseminen.

– On tapauksia, joissa kiinteistön vesisulun löytäminen on kestänyt tunteja – jokaisen kannattaa siis tarkoin jo etukäteen olla selvillä, missä oman talon tai taloyhtiön vesisulku sijaitsee.

Tyypillisimmät kodeissa tapahtuvat vesivahingot ovat käyttölaitevuodot, putkistovuodot eli käyttövesi- ja viemärivuodot sekä viemäreiden tulvimiset, joihin liittyvät myös käyttäjästä lähtöisin olevat vesivahingot. 

– Asukkaan itsensä aiheuttamista vesivahingoista saavat palstatilaa aina aika ajoin surullisenkuuluisat suihkuun nukahtamiset, joiden seurauksena viemäri tukkeutuu, Korpelainen kertoo. 

Vesivahingoissa pääsääntöisesti suurin ongelma on veden pääseminen rakenteisiin, sillä kostuneet rakenteet tarkoittavat pahimmillaan myös mikrobihomekasvustoa. Korpelainen muistuttaa, että suurin osa kastuneista rakenteista ei kuivu itsestään. 

– Asukkaille tulee usein yllätyksenä, että rakenteiden kuivaus koneellisesti voi kestää useita viikkoja, ennen kuin varsinaisiin korjaustöihin päästään käsiksi. 

Vuotovahdit varoittavat pienestäkin muutoksesta 

Vesivahinko voi olla suuri ja yhtäkkinen – tai pitkän ajan kuluessa rakenteita turmeleva mikrovuoto. 

– Tyypillisessä vesivahinkotapauksessa rakenteen tai kiinteän kalusteen sisällä sijaitsevaan putkeen tulee reikä tai putken liitoskohta alkaa vuotaa. Vähäisestä veden tihkumisesta voi ajan myötä kasvaa massiivinen kosteushaitta, Korpelainen kuvailee. 

Lue myös: Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja muistuttaa: ”Veden kanssa saa olla tarkkana”

Vahinko ei tule kello kaulassa, mutta teknologia ja kehittyvä tekoäly tuovat apua myös vesivahinkojen ennaltaehkäisyyn. Korpelainen sanoo vuotovahinkojen olevan euromäärissä jo samaa luokkaa palovahinkojen kanssa ja näin ollen myös vakuutusyhtiöiden seuraavan kiinnostuneina uuden tekniikan kehittymistä.

– Tarkimmat vuotovahdeista pystyvät nykyään havaitsemaan jo hyvin pienen muutoksen putkistossa. Näin suuria vuotovahinkoja ei pääse tapahtumaan.

Next article