Etusivu » Taloyhtiö » “Jo 200 taloyhtiötä on hyödyntänyt energiatehokkuusneuvojamme”
Sponsoroitu

Aleksi Heikkilä

päällikkö, taloyhtiöiden energianeuvontatiimi, Helsingin kaupunki

Maaliskuussa 2021 Helsingin kaupunki lanseerasi ilmaisen energianeuvontapalvelun taloyhtiöille. Kiinnostus energiankäytön tehostamiseen puolueettoman neuvonnan avulla on ollut suurta.

– Paneudumme jokaisen taloyhtiön tilanteeseen erikseen, koska ne ovat aina keskenään erilaisia. Kaikille taloyhtiöille esimerkiksi maalämpöön siirtyminen ei ole mahdollista, mutta onneksi muita hyviä vaihtoehtoja löytyy aina, taloyhtiöiden energianeuvontatiimin päällikkö Aleksi Heikkilä kertoo.

Yleensä palveluun ottaa yhteyttä taloyhtiön hallituksen jäsen tai isännöitsijä. Kiinteistön perustietojen lisäksi palvelun energia-asiantuntijat pyytävät yhteydenottajalta tietoja taloyhtiön kunnossapidosta ja tulevista remonteista.

– Nämä tiedot auttavat kullekin taloyhtiölle mahdollisten vaihtoehtojen rajaamisessa. Meiltä taloyhtiö saakin käyttöönsä pitkän listan sopivista toimista. Usein käymme myös esittelemässä vaihtoehtoja hallituksen kokouksessa, Heikkilä toteaa.

Tee oikeat asiat oikeassa järjestyksessä ja aloita keskustelu taloyhtiössä

Taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelma antaa raamit remonttien oikealle ajoitukselle.

– Remonttien oikea järjestys on kriittinen, koska muuten rahaa menee rutkasti hukkaan, Heikkilä muistuttaa.

Esimerkiksi älykäs lämmityksen ohjaus, vesikalusteiden vuotojen korjaukset ja valaistuksen vaihtaminen LED-lamppuihin tuovat säästöjä nopeasti ja niitä on hyvä lähteä toteuttamaan heti.

Kaukolämpölaitteita taas ei kannata uusia, jos toiveissa on vaihto toiseen lämmönlähteeseen lähivuosina. Aurinkopaneelitkin on fiksua asentaa vasta kattoremontin jälkeen.

– On tärkeää tehdä kaikki energiankulutusta pienentävät toimet ennen mahdollista lämmitysjärjestelmän vaihdosta, koska ne laskevat esimerkiksi hankittavan maalämpöjärjestelmän kokoa ja siten myös hintaa, Heikkilä korostaa.

Nyt on erinomainen hetki aloittaa keskustelu energiatehokkuudesta omassa taloyhtiössä, koska valtio tukee energiaremontteja taloudellisesti ja nouseva energian hinta tekee säästämisestä kannattavampaa.

– Eikä aina tarvitse tehdä isoa investointia, vaan maalämmön tai energiatehokkuustoimia voi hankkia myös leasingillä tai palveluna, Heikkilä sanoo.

Tarvitsetko apua energiatehokkuuden parantamisessa?

Ota yhteyttä energianeuvontaamme!

Next article