Etusivu » Taloyhtiö » Maalämpökontti on mutkaton tilaihme taloyhtiön energiaremonttiin
Sponsoroitu

Ekologisuus, kustannustehokkuus ja tilaa säästävä toteutus ovat maalämpökonttiratkaisun avainsanoja. Investointi tuo osakkaille selviä säästöjä ja taloyhtiölle helppohoitoisen lämmitysratkaisun.

Maalämmön suosio on kasvussa. Ekologisuus, suuri omavaraisuusaste ja energiatehokkuus houkuttelevat niin asumisen kuin sijoittamisen vinkkelistä.

– Taloyhtiöiden hankesuunnittelussa ennen suuria remontteja tulee ottaa huomioon energiataloudellisetkin seikat. Taloyhtiöille myönnettävien energia-avustusten mahdollisuus on vain kiihdyttänyt tätä, toteaa putkiremonttien hankesuunnittelusta vastaava suunnittelupäällikkö Timo Turunen Lehto Groupin Remonttipartio Oy:stä.

Ratkaisuun siirtyminen voi leikata hoitovastikkeen hinnasta puolet pois heti käyttöönoton jälkeen.

Maalämmössä on kyseessä maaperän oman varastoituneen lämmön hyödyntäminen rakennuksen lämmittämiseen. Lämpöä voidaan hyödyntää tasaisesti ympäri vuoden. Yksi maalämmön suosion syistä on se, että maalämpöä on tarjolla lähes rajattomasti.

– Maalämpöhankkeessa tontille porataan lämpökaivoja, joiden määrä riippuu rakennuksen koosta. Esimerkiksi keskikokoinen kerrostalo vaatii noin kymmenen kaivoa. Poraamisen jälkeen rakennetaan lämmönkeruuputkisto ja koko putkistoryhmä yhdistetään maalämpölaitteistoon, toteaa Turunen.

Ahtaat tilat eivät ole este maalämpöhankkeelle. Kuva: Lehto

Mutta ennen kuin päästään näin pitkälle, kiinnostus maalämpöhankkeeseen voi tyssähtää jo kartoitusvaiheessa. Esimerkiksi taloyhtiön tekniset tilat voivat olla liian ahtaat ja kalliit neliöt halutaan pitää muussa käytössä kuin maalämpölaitteiston konehuoneena.  

– Vanhojen taloyhtiöiden tilat eivät välttämättä taivu hyvin talotekniikan uudistuksiin. Voi olla, että laitteistoa varten jouduttaisiin järeisiin rakenteiden purku- ja rakennusprojekteihin.

Energiaratkaisun tulevaisuus tulee kontissa

Ahtaat tilat tai taloyhtiön ikä eivät kuitenkaan ole este maalämpöhankkeelle. Niin uudet kuin vanhemmatkin taloyhtiöt voivat hankkia ratkaisun, jolla energiaremontti sujuu helposti ja nopeilla siirtymillä – ilman että rakennuksen rakenteisiin kosketaan juuri lainkaan.

– Lehto Components Oy:n valmistama maalämpökontti on kiinteistölle tuotava kontti, joka toimii etäohjattuna komentokeskuksena rakennuksen maalämpöratkaisulle. Mitoiltaan kontti vastaa reilua parkkiruutua, Turunen sanoo.

Lämpöeristetyn kontin sisätiloissa hyrräävät lämpöpumppu, käyttövesi- ja energiavaraaja eli tarvittavat laitteistot sekä digitaaliset toiminnallisuudet.

Taloyhtiön ikä ei ole este vaivattomalle energiaremontille. Kuva: Unsplash

Järjestelmäkokonaisuuden automaatiosta vastaavan Elvak Oy:n Heikki Kumpulan mukaan kontti tulee tehtaalta valmiina pakettina ja laitteisto on valmiina putkistojen kytkemistä varten.

– Rakennus ja maalämpöputkisto yhdistetään konttiin ja se on heti käyttöönottovalmis. Käyttöönoton jälkeen talotekniikka toimii täysin etäohjattuna. Talotekniikan toimintoja valvotaan ja kertyneestä datasta rakennetaan profiili, jonka avulla esimerkiksi käyttöveden lämmitys voidaan optimoida ja näin säästää merkittävästi kustannuksissa. Datan ja valvonnan avulla pääsemme myös kiinni poikkeuksiin sekä virhetilanteisiin ennen kuin niistä tulee ongelmia.  

– Kontit ovat valmiita moduuleja, joten tiedämme tarkkaan, miten ne on tehty. Myös niiden huolto on helppoa, Kumpula tiivistää.

Investointi näkyy säästönä vastikkeessa

Turunen toteaa energiaratkaisun uusimisen olevan keskisuurissa taloyhtiöissä kuitenkin iso investointi ja takaisinmaksuajan voi arvioida olevan noin 10–15 vuotta. Mutta myös välittömät säästöt ovat suuret, niin euroissa kuin hiilijalanjäljessä.

– Ratkaisuun siirtyminen voi leikata hoitovastikkeen hinnasta puolet pois heti käyttöönoton jälkeen, eli mikäli sama vastiketaso säilyy voi investointia lyhentää puolikkaalla. Maalämpökontilla saavutetaan huomattavat säästöt ja samalla taloyhtiö tekee merkittävän ekoteon.

Next article