Etusivu » Taloyhtiö » Omanuohooja on turvallisuuden ja hyvän sisäilman lähettiläs
Sponsoroitu

Nuohoojasta on moneksi: hän on palamisen, puhtaan sisäilman ja paloturvallisuuden asiantuntija samassa persoonassa. Tämän monitaiturin käynti on kodin ja mökin vakuutus parhaasta päästä.

Takka, uuni tai muu tulisija luo hienosti tunnelmaa kotiin ja mökille – etenkin, jos se nuohotaan säännöllisesti eli vakituisessa asunnossa kerran vuodessa ja loma-asunnossa vähintään kolmen vuoden välein.

Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokare korostaa, että paloturvallisuuden lisäksi nuohous varmistaa sisäilman puhtauden ja puunkäytön taloudellisuuden.

– Kun tulisija, savuhormi ja ilmanvaihtokanavat puhdistetaan ja niiden kunto tarkastetaan säännöllisesti, asumisen turvallisuus lisääntyy merkittävästi. Lisäksi on tietysti tärkeää asentaa tiloihin palo- ja häkävaroittimet, Murtokare sanoo.

Ilmanvaihtojärjestelmän ja -kanavien puhdistus ja säätäminen on tärkeä osa nuohoojan ammattitaitoa. Väärin säädetty ilmanvaihto voi aiheuttaa ongelmia palamiseen. Nuohooja on paras asiantuntija kertomaan myös muista tekijöistä, joilla tulisijan käyttöä voi tehostaa.

– Hyvän nuohouksen jäljiltä puu palaa puhtaasti ja luovuttaa lämpöä. Hormistoon kertyvä palamisjätekarsta estää lämpöenergian hyödyntämisen ja on selkeä nokipaloriski.

Vuoden 2019 alussa muuttuneen pelastuslain myötä kiinteistönomistajan vastuu nuohousvelvoitteen hoitamisesta on korostunut entistä enemmän. Omistajan on myös huolehdittava, että nuohooja voi liikkua katolla turvallisesti.

Mutta mistä hyvän ammattilaisen löytää? Esimerkiksi Nuohousalan Keskusliiton nuohoojat.fi-sivuston OMAnuohooja-palvelusta. Kun nettihakuun syöttää kunnan nimen, palvelu kertoo, mistä löytyy lähin pätevä nuohooja.

– Palvelussa tehdään keskimäärin 700 hakua päivässä. Kuluttajien kannalta olisi tärkeää saada valtakunnallinen rekisteri, johon kirjataan kaikki pätevät nuohoojat. Vastaavia rekistereitä on muillakin ammattiryhmillä, Murtokare toteaa. Lisäksi olisi tärkeää saada keskitetty rekisteri nuohotuista kiinteistöistä, joka toimisi työkaluna palo- ja asumisturvallisuuden kehittämiselle. 

Syksy on nuohoojille erittäin kiireinen ja pinnalla oleva energiakeskustelu on tuonut paljon uusia tulisijan käyttäjiä asiakaskuntaan. Murtokare kannustaakin käyttämään nuohouspalveluja ympäri vuoden ruuhkahuippujen tasaamiseksi.

Nyt on mainio aika varata nuohooja

Next article