Etusivu » Taloyhtiö » Vedenkulutuksen hallinta säästää sekä ympäristöä että rahaa
Sponsoroitu

Otto Moberg

vedenmittauksen asiantuntija, Koka Oy

Puhdasta juomavettä pidetään Suomessa vielä itsestäänselvyytenä, koska meillä on hyvät järvi- ja pohjavesivarannot.

Hiilineutraaliuteen pyrkiminen näkyy nyt kaikkialla, ja näin se on osa myös rakentamista ja talotekniikkavalintoja. Myös kotitalouksien vedenkulutuksella on tässä oma osuutensa. Esimerkiksi veden lämmittämiseen kuluu merkittävästi energiaa ja pienillä valinnoilla on kokonaisuudessa suuri merkitys.

– Kotitalouksien vedenkulutus on saatu laskemaan siirtymällä henkilöperusteisesta vesilaskusta kulutusperusteiseen laskutukseen. Erilaisten tutkimusten mukaan vettä säästyy kymmenestä prosentista jopa useisiin kymmeniin prosentteihin. Myös lämpimän veden osuus laskee, koska lämpimästä vedestä maksetaan enemmän, kertoo vedenmittauksen asiantuntija Otto Moberg Koka Oy:stä.

Hyvä työkalu vedenkulutuksen pienentämiseen on sovellus, jonka avulla voi seurata omaa kylmän ja lämpimän veden käyttöään. Etäluettavat vesimittarit liitetäänkin yhä useammin automatisoituihin järjestelmiin.

– Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta sekä datan siirto talohallintajärjestelmään ja laskutukseen automaattisesti rajapinnan kautta tuovat ajansäästöä ja vähentävät inhimillisiä virheitä tietojen syöttämisessä. Kun laskutus perustuu todelliseen kulutukseen, vältytään myös ikäviltä yllätyksiltä tasauslaskuissa, Moberg sanoo.

Järjestelmä on tehty sekä asukkaille että taloyhtiölle, ja se sisältää myös lämpötilan, kosteuden sekä lämmitys- tai jäähdytysenergian mittauksen. Järjestelmän voi myös intregroida energianhallintajärjestelmiin ja laskutusohjelmistoihin.

Rakkaudesta vedenmittaukseen

Koka Oy:n asukkaille luotu Oma HYDROLINK -mobiilisovellus kertoo päivittäin käytetyn veden sekä litroina että euroina. Reaaliaikainen kulutuksen seuranta mahdollistaa vesivuotohälytykset, jolloin putkirikkoihin tai muihin vuotoihin päästään reagoimaan nopeasti.

– Järjestelmää valittaessa taloyhtiön kannattaa selvittää, onko hankittava järjestelmä kustannustehokas. Meidän vedenmittausjärjestelmämme ovat täysin huoltovapaita, eikä niissä ole piilokuluja, Moberg muistuttaa.

Suomen laajin valikoima etäluettavia vedenmittausjärjestelmiä

Koka Oy

• Perustettu vuonna 1968
• Työllistää 20 henkilöä
• Toimittaa yli 100 000 vesimittaria vuodessa
• Etäluettavia järjestelmiä käytössä tuhansilla taloyhtiöillä

Next article