Etusivu » Infrastruktuuri » Eri teknologioiden yhdistäminen on vastaus energiamurrokseen
Sponsoroitu

Kiinteistöjen energiaratkaisujen markkinoiden myllerrys sekä ARA-tukien loppuminen tekee tarkoista alkuselvityksistä ja projektien tehokkaasta yhdistämisestä entistä tärkeämpää.

Espoolaisen vuonna 1974 valmistuneen Asunto Oy Herttalaxin energiatehokkuus otti syksyllä aimo harppauksen, kun kaukolämpö vaihtui 3,6 kilometriin maalämpökaivoja, pumppuja, lämmön talteenottojärjestelmiä ja aurinkovoimaloita. Samalla uusittiin sähköpääkeskus ja tehtiin varaus sähköauton latausjärjestelmälle. Herttalaxissa toteutettiin kolmen toisistaan hyötyä saavan teknologian yhdistelmä: maalämpö, lämmön talteenotto ja aurinkovoima.

– Tontillamme kallio tulee heti vastaan ja alla on mittavat väestösuojat. Näin ollen louhinnasta tuli lisäkustannuksia, jotka olisivat laskeneet kannattavuutta, mutta lämmön talteenotto ja aurinkovoima taas vastaavasti nostivat sitä huomattavasti, kertoo tyytyväisenä 30 vuotta kiinteistössä asunut Herttalaxin taloyhtiön puheenjohtaja Arto Huttunen.

Ilman lämmön talteenottoa olisi tarvittu suurempi kaivokenttä. Hukkalämmön hyödyntäminen vähentää kaivometrejä, mikä otettiin huomioon jo suunnittelussa.

– Neuvotteluvaiheessa urakoitsijan valintaan vaikutti referenssien ja osaamisen lisäksi asenne. Osa tarjoajista halusi sitoa hinnan rakennuskustannusindeksiin, mutta vain joustamaan ylöspäin. Valitsemamme urakoitsijan kanssa tuntui, että meitä oikeasti kuunneltiin. Lisäksi tärkeää oli, että toimittajalla on oma asennus ja samasta talosta saa myös aurinkovoimalan, Huttunen jatkaa.

Lemkem tarjoaa uusiutuvan energian kokonaisratkaisuja

– Urakoimme kaikki Herttalaxin kolme taloa, jokaisen katolle tuli aurinkovoimala. Pystyimme vetämään samalla kerralla lämmön talteenoton putkistojen kanssa aurinkovoimalan kaapelit. Tämä oli kustannustehokasta, toteaa Lemkem Oy:n asiakkuuspäällikkö Jukka Parviainen.

– Tavoitteena oli laittaa niin paljon paneeleja kuin mahdollista. Koska meillä oli oma suunnittelu, pystyimme helpommin miettimään mihin kohtiin voi laittaa paneeleja ja putkistoja. Samalla nostettiin sähköliittymän kokoa merkittävästi, eli varauduttiin jo tulevaan sähköautojen lataukseen, lisää tuotantopäällikkö Jukka Kelin.

Kustannustehokkuutta lisäsi myös sähköautojen latausaseman varausputken asennus samalla kertaa maalämpötöiden kanssa.

– Varausputken asentaminen ei maksanut juuri mitään lisää, koska piha oli jo auki. Näin asvalttia ei tarvitse avata uudelleen, huomauttaa Parviainen.

– Yhtäkään valitusta emme ole kuulleet projektista asukkailta. Toki rakennustöiden aikana kulkuyhteyksiä on pitänyt rakentaa eri paikkoihin. Olen itse toiminut kansainvälisen kaupan parissa vuosikymmeniä, vaikka nyt eläkkeellä olenkin. Olen tottunut kilpailuttamaan suuriakin projekteja eli hyvän toimittajan valitseminen on tuttua, Huttunen kertoo.

Hyvä yhteistyökumppani ja teknologiatoimittaja ovat pitkäaikaisia kumppaneita, jotka tarjoavat tukea ja palveluja myös projektien päätyttyä.

– Kun etsimme kumppania sähköauton latausjärjestelmiin, lähtee Lemkemille tarjouspyyntö satavarmasti, Huttunen lupaa.

Lemkemin vahvuus on kotimaisen perheyrityksen asenne kytkettynä kokonaisvaltaiseen toimitusketjuun. Oma asennus, suunnittelu ja maahantuonti on yhdistetty kaikkiin uusimpiin teknologioihin, älyvalaistuksesta lämmitykseen, aurinkovoimaan ja latausinfraan. 

Kun koko projekti hoidetaan saman tahon toimesta projektinjohdosta asennukseen, ei synny rajapintoja.

Lemkemin omat osaavat ammattilaiset vastaavat niin suunnittelusta kuin asennuksestakin, jolloin aikataulut pitävät. Jo 40 vuoden kokemus takaa turvallisen lopputuloksen.

Lemkem

As Oy. Herttalaxin lämmitysjärjestelmän säästöt taloyhtiölle 50 000€ vuodessa.
Asennettiin 4x Thermia Mega XL -maalämpöpumput
3x Aurinkovoimala, yhteensä 63 kWp, vuosituotto 60 000 kWh sähköä
3x Koja HiLTO -lämmön talteenottojärjestelmä

Tutustu lämmitysjärjestelmien asiakastarinoihin

Next article