Etusivu » Infrastruktuuri » Jo rakennusta suunniteltaessa luodaan tulevaisuuden sisäilmaa
Infrastruktuuri

Jo rakennusta suunniteltaessa luodaan tulevaisuuden sisäilmaa

Pintamateriaaleissa käytön aikainen kestävyys on aivan olennaista. Kuva: Getty Images

Mervi Ahola

toiminnanjohtaja, Sisäilmayhdistys

Ideaalitilanteessa jokainen kiinteistö rakennettaisiin kunnolla ja suunnittelu vastaisi käyttäjien tarpeita. Materiaalit olisivat kestäviä ja ekologisia ja ennen kaikkea käyttöön sopivia.

– Kaiken rakentamisen lähtökohtana pitäisi olla, että sisäilman laatu on loppukäyttäjille hyvä. Jos tehokkuutta haetaan sisäilman laadun kustannuksella, silloin toiminta ei oikeasti ole ollut tehokasta, sanoo Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola.


Kestävät ja ekologiset materiaalit tukevat hyvää sisäilmaa


Rakennuksen loppukäyttäjät kannattaa ottaa mukaan jo suunnitteluprosessin alussa.


– Pintamateriaaleissa käytön aikainen kestävyys on aivan olennaista. On otettava huomioon, miten ne kestävät kulutusta, huoltoa ja ylläpitoa. Entä millainen on niiden siivottavuus ja puhdistettavuus? Nämä ovat osa kestävää rakentamista, Ahola muistuttaa.

Onko vaarana, että pinnat siivotaan pilalle?


– Kyllä, jos materiaalit eivät sovellu käyttöön, ne kuluvat liian nopeasti tai ne vaativat tietynlaista huoltoa ja siivousta. Silloin täytyy järjestää siivouskoulutus ja laatia helpot ohjeet. Siivottavuus on tärkeää sisäilman kannalta, Ahola korostaa.


”Sisäilman laadun vaaliminen on tärkeää kaikissa rakentamisen vaiheissa”


– Tilojen muuntojoustavuus on kaikkien etu, mutta se vaatii erilaista ajattelua suunnittelussa. Hyvällä suunnittelulla tilat voi muuntaa toisenlaiseen käyttöön pienillä muutostöillä, Ahola toteaa.


Rakennuksissa on siis syytä olla runsaasti tarkastusluukkuja ja tekniikan pitää olla vaihdettavissa. Tilojen siivottavuus taas riippuu suoraan siitä, onko tavaroille riittävästi säilytyspaikkoja. Ja helposti puhtaana pidettävien pintamateriaalien avulla sekä viihtyisyys että sisäilman laatu pysyvät korkealla.


– Sisäilma on suunnittelijan tekemien lukuisten valintojen välillisten vaikutusten summa. Sen vaaliminen kaikissa rakentamisen vaiheissa on hyvä johtotähti, Ahola kiteyttää.

Next article