Kestävä rakentaminen alkaa luonnon ja yhteiskunnan rakenteiden tutkimisella. Mihin voidaan rakentaa luontoa kunnioittaen niin, että rakentaminen palvelee jo olemassa olevia toimintoja ja toisinpäin – uusi rakentaminen täydentää olemassa olevaa. Metsähallituksella on yli sadan vuoden kokemus ja tuntemus valtion alueista ja yhdessä kuntien kanssa löydämme niiltä uusia mahdollisuuksia.
– Olemme sitoutuneet toimintatavoissamme vastuullisuuteen ja kestävän matkailun kehittämiseen ja tuemme siinä myös kumppaneitamme ja asiakkaitamme, myyntipäällikkö Kari Männistö Metsähallituksesta kertoo.
Vastuullinen matkailun yritystoiminta on kestävää ja kannattavaa liiketoimintaa, jossa huomioidaan yrityksen suorat ja epäsuorat vaikutukset ympäröivään yhteiskuntaan.
Sodankylän kunta on edelläkävijä ilmaston ja luonnontilan säilyttämisessä ja sitoutunut kestävään rakentamiseen ja elinkeinojen tukemiseen.
– Yhdessä olemme miettineet, miten voimme tukea matkailuelinkeinoa Luostolla, Männistö sanoo.
– Sodankylän kunnalla kaavoituksen keskiössä ovat viherkäytävät ja arvokkaiden luontoalueiden säilyttäminen. Rakentamisessa hyödynnämme olemassa olevaa yhdyskuntatekniikkaa, neitseellistä luontoa rikkomatta, kehitysjohtaja Ari Pesonen Sodankylän kunnasta kertoo.
– Luoston vetovoima on luonnonläheisyys pienillä turistimäärillä. Siksi pidämme matkailuyksiköiden koon kohtuullisena jatkossakin. Revontulien katselu on mahdollista, kun alueen valonmäärää on rajattu valotuksen ohjearvoilla, Männistö selvittää.
Luostolla on tilaa kaikille
Matkakohteena Lappi on ekologinen vaihtoehto ulkomaille. Suunnitteilla oleva tunturiradan jatko Kemijärveltä Sodankylän kautta Suomen länsirajalle kannustaa hiilineutraaliin matkailuun.
Etätyö mahdollistaa asumisen ja lomailun vuorottelun pidempiaikaisesti, jolloin matkustamisen aiheuttamien päästöjen osuus pienenee. Sodankylän kunnan rakentama koko kunnan kattava kuituverkko mahdollistaa etätyön sivukylilläkin. Kunnan kaikki julkiset palvelut ovat verkossa.
Kun pääsee Lapin makuun, voi olla, että joutuu jäämään asumaan. Se ei ole kuitenkaan ongelma, sillä Kantapäävaaralle, kilometrin päähän Luoston keskustasta, tulee myyntiin tontteja tunturin kupeesta.
– Elinkeinopalveluissa ollaan aina valmiita pohtimaan yrittäjän kanssa asumisesta ja yrittämisestä. Tarvittaessa kunta ja Metsähallitus räätälöivät tontin rakennuttajan tarpeiden mukaan. Alueen elinvoima nostetaan yhdessä, Männistö ja Pesonen kertovat.