Skip to main content
Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Hyvä valaistus ja suuret säästöt kulkevat käsi kädessä
Sponsoroitu

Valot päällä 24/7, lamppujen vaihto kahden vuoden välein ja vuosittaiset huoltokustannukset vähintään 10 000 euroa? Tämä tulee muuttumaan. Voimaan astuneen EU:n ekosuunnitteludirektiivin (SLR) ja laajennetun RoHS-direktiivin (Restriction of Hazardous Substances) myötä Euroopan unionin markkinoilta poistuu useita valonlähteitä, kuten pienoisloistelamput ja T5- ja T8-loisteputket. Led-valonlähteet ja -valaisimet ovat ympäristöystävällisempiä, pitkäikäisempiä ja energiatehokkaampia.

– Hyvän valaistuksen tuntee siitä, että valaistus on tasaista ja miellyttävää silmälle. Väritoisto on hyvä ja valaistus on oikein mitoitettu, sijoitettu ja ohjattu. Kun nämä kaikki toteutuvat, yleinen viihtyvyys nousee ja työturvallisuuskin paranee, Valoremontin toimitusjohtaja Petri Rapeli kuvailee.

Valoremontti käyttää Philipsin hiilineutraaleja LED-valaisimia ja -älyjärjestelmiä, joilla pääsee helposti 70 prosentin energiansäästöön, vaikka säästö onkin asiakkaiden prioriteettilistalla vasta toisena tai kolmantena.

– Kokemuksemme mukaan tärkeintä on valaistuksen parantaminen. Esimerkiksi kun uusimme Roclan tuotantolaitoksen koko valaistuksen, heidän omien tutkimustensa mukaan toiminnan tehokkuus nousi 7 prosenttia ja työhyvinvointi nousi jopa 98 prosenttia! Lisäksi meidän alkuperäinen arviomme energiansäästöstä ylittyi 10 prosentilla: sähkölaskujen perusteella säästöä tuli 80 prosenttia, projektipäällikkö Oskari Marttila esittelee.

Valaisinten vaihto ei häiritse rakennuksen käyttäjiä

Kun Valoremontin edustaja kartoittaa lähtötilannetta, hän haastattelee ostavan esimiehen lisäksi työntekijöitä. Usein esille tulee asioita, joista johto ei ole kuullut aiemmin.

– Työviihtyvyys paranee myös sillä, että työntekijöiden haasteet kuullaan ja heidän toiveensa otetaan huomioon. Teemme remontin myös aina työnjohdon toiveiden mukaan niin, ettei tuotanto häiriinny lainkaan, Marttila kertoo.

– Esimerkiksi Roclalta saimme palautetta, että remontti oli lähes huomaamaton. Vaihdoimme kuitenkin yli 500 valaisinta ja asensimme niitä ohjaavan älyjärjestelmän, mikä on kokonaisuutena aika iso urakka. Olemme saaneet hyvää palautetta myös dokumentoinnin ja tarjousten selkeydestä, Rapeli hymyilee.

Valaistuksen asiantuntijat valmiina auttamaan!

Next article