Skip to main content
Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » ”Kaikki tuottajat ratkovat energiamurroksen haasteita yhdessä”
Energiaratkaisut

”Kaikki tuottajat ratkovat energiamurroksen haasteita yhdessä”

– Enää ei ratkota vain yhden kiinteistön asiaa vaan jokainen palvelee energiamurrosta yhteiskunnassa,Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä kertoo. Kuva: Energiateollisuus ry

Energiamarkkinoilla rakennukset nähtiin aiemmin passiivisina toimijoina, koska ne vain ostivat energiaa sitä tarvitessaan.

– Aurinkovoimalat, erilaiset lämpöpumput ja akustot ovat käytännön esimerkkejä siitä, että käyttäjistä on tullut aktiivisia tuottajia. Sen seurauksena koko energiajärjestelmä muuttuu, toimitusjohtaja Jukka Leskelä Energiateollisuudesta sanoo.

Kun siirrytään fossiilisesta varastoitavasta energiasta uusiutuvaan, tuotantomäärän suurten vaihtelujen lisäksi tarvitaan panostuksia siirtoyhteyksiin. Tämä koskee sekä sähköä että lämpöä.

– Järjestelmät toimivat, kun on kulutusjoustoa. Energiansiirron merkitys ja vaatimus kasvaa, koska muuten esimerkiksi runsaasti tarjolla olevaa hukkalämpöä on vaikea hyödyntää muualla ja alueellisia eroja on vaikea tasoittaa, Leskelä kertoo.

Vaikka energiayhteisömalli jakaakin esimerkiksi aurinkosähkötuotannon hyödyt oman talon asukkaille, ovat kaikki energiantuottajat osa isoa markkinaa.

– Enää ei ratkota vain yhden kiinteistön asiaa vaan jokainen palvelee energiamurrosta yhteiskunnassa, Leskelä kuvailee.

Kaukolämpöverkosto on Suomelle suuri resurssi

On huomattu, että kaukolämpöverkostoa voi hyödyntää uudella tavalla.

– Vielä muutama vuosi sitten tuulivoima kaukolämmön tuotannossa kuulosti lähinnä eksoottiselta, Leskelä naurahtaa. Nyt se on varteenotettava mahdollisuus tuottaa kaukolämpöä sähkökattilan avulla.

Käytännössä kaikissa isoissa kaupungeissa on kaukolämpöverkosto ja lämpöakuilla energiaa voi siirtää kesältä talvelle. Lämpöakkuja voi myös ladata ja tyhjentää nopeasti.

Sähköakuissa taas hidas kierto ei kannata.

– Akkuja kannattaa ajatella monenlaisina. Tuuli- ja aurinkovoimaloiden yhteyteen tulee akkuja tasoittamaan tuotannonvaihtelua. Nämä akut ovat osa systeemipalvelua, joka auttaa sähköverkkoa muun muassa taajuuden säädössä. Akustojen älykäs lataus ja purku lisäävät juuri sitä mitä tarvitsemme eli kulutusjoustoa, Leskelä sanoo.

Next article