Skip to main content
Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Kestävyystekijöiden kartoitus tuo olennaista lisäinformaatiota sijoituskohteesta
Asuntosijoittaminen

Kestävyystekijöiden kartoitus tuo olennaista lisäinformaatiota sijoituskohteesta

– On tärkeää hahmottaa, miten asuintalo tai kiinteistö on varautunut erilaisiin kyberturvallisuusuhkiin, muistuttaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa. Kuva: Roope Permanto

Vastuullisessa kiinteistösijoittamisessa sijoitusten tuotto saavutetaan vastuullisin menetelmin ja kestävää kehitystä turvaten.

Kiinteistöliiketoiminnan vastuullisuusaspektit huomioimalla voidaan vaikuttaa kiinteistöjen päästötasoihin. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa kuvailee vastuullisen kiinteistösijoittamisen lähtevän kiinteistön kartoittamisesta – siitä, miten kiinteistö on rakennettu ja miten energiatehokas se on.

– Vastuullisuutta on sisällyttää vastuullisuus myös asuntojen välittämiseen. Pitää huomioida se, miten asunnot on välitetty. Onko esimerkiksi noudatettu hyvää vuokranvälitystapaa.

Vastuullisuus mielletään Viljamaan mukaan kuitenkin turhan usein käsittämään ainoastaan ympäristöpuolen asioita.

– Kiinteistöä käytettäessä vastuullisuus kattaa myös esimerkiksi viestinnän. Sen, miten työn alla olevista asioista viestitään asukkaille tai millaiset ovat yhteisten tilojen toimintatavat.

Markkina ohjaa vastuullisempaan kiinteistökehitykseen

Viljamaa liittää myös turvallisuusasiat osaksi vastuullisuutta. Pelastautumissuunnitelman ja muiden perusasioiden lisäksi kuvaan on astunut viime aikoina kyberturvallisuus.

– On tärkeää hahmottaa, miten asuintalo tai kiinteistö on varautunut erilaisiin kyberturvallisuusuhkiin. Tulevaisuudessa ihmisten käyttäytymistä ja vaikkapa energiankulutusta seurataan yhä tarkemmin.
Vastuullisuus on tekijä, jolla on voimakasta vaikutusta myös markkinanäkökulmasta. Se, miten energiatehokas kiinteistö on, näkyy myös hinnassa.

– Ihmiset ja yritykset ovat valmiina maksamaan energiatehokkaista tiloista enemmän, Viljamaa sanoo.

Tilojen kestävyys ja muunneltavuus on nyt päivän sana. Viljamaa toivottaa erityisesti toimitilapuolelle tervetulleiksi uudet ja yllättävätkin vaihtoehdot.

– Vielä ei ole näkyvissä uutta trendiä sille, millaisia toimitiloja tulevaisuudessa tarvitaan. Tähän kaivattaisiin laajempaa visiointia – sitä, miten kaikki olisi tehtävissä vastuullisesti.

Next article