Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Maalämpö onnistuu ydinkeskustassakin
Sponsoroitu

Helsingin strateginen päätös luopua kivihiilestä sekä kaiken polttamalla tuotetun energian kallistuminen vaikuttavat suoraan kaukolämmön hintaan. Hinnankorotuspaineet vauhdittivat Tehtaankadulla sijaitsevan taloyhtiön energiaremonttia.

Energiakaivojen poraaminen Helsingin arvoalueella vaati huolellista suunnittelua. Vilkkaan liikenteen ja huoltotunneleiden verkoston lisäksi kerroksittain rakentunut kaupunki toi lisähaasteita.

– Ehkä yllätti, että näin lähellä keskustaa pystyi poraamaan, kun Helsingin alapuoli on aikamoista reikäjuustoa. Maalämpö ei ole ollut yleistä keskustassa, mutta kaupunki on höllentänyt vähän käytäntöjä, kertoo Asunto Oy Tehtaankatu 10:n isännöitsijä Aki Mäkirinta.

– Maalämpökaivojen lähtöpisteet ovat pihalla hyvin lähellä toisiaan, mutta Helsingin kaupunki on myöntänyt luvan kaivojen vinolle poraukselle maan alla kaupungin alueelle. Koska taloja on keskustassa tiheästi, tekee Helsingin kaupungin rakennusvalvonta selvityksen, että kalliossa riittää energiaa, jatkaa Lemkem Oy:n liiketoimintajohtaja Jyri Kelin.

Kapeiden porttikongien vuoksi oli porauskalusto purettava ennen sisäpihalle kuljettamista. Lisäksi kompressoriauto piti jättää kadun puolelle. Koska projekti vaati erityistä suunnitelmallisuutta, hankki tarjoukset neljältä urakoitsijalta.

– Olimme tehneet Lemkemin kanssa projektin jo Munkkiniemessä, jossa energiaratkaisu oli monimutkaisempi. Siellä lisälämpöä otettiin Alepan kylmäkoneista. Se meni hyvin, joten oli helppo puoltaa urakoitsijaa hallitukselle, Mäkirinta toteaa.

52 asuinhuoneiston ja yhden liiketilan taloyhtiössä oli tehty LVIS-remontti vuonna 2017. Maalämmön lisäksi energiaremontissa katolle asennettiin lämmöntalteenottolaitteisto. Suunnitteluvaiheessa huomioitiin kaivojen riittävyys. Kesällä kaivoja ladataan hukkalämmöllä, mikä säästi porattavia kaivometrejä.

Taloyhtiön kaukolämpökulujen jäädessä pois, hoitovastiketta voitiin laskea ja hankkeen rahoitusta varten perittävä pääomavastike säätää niin, että osakkaiden kuukausittaiset kustannukset eivät juurikaan muuttuneet – 20 vuoden elinkaarisäästöt ovat noin miljoona euroa.

Energiaremonteissa on nyt ostajan markkinat

– Talouden vaikeudet ovat hidastaneet suuria rakennusprojekteja, joten järjestelmien ja rakentamisen kustannukset ovat laskeneet. EU:n säädökset vaativat kiinteistöiltä puhtaan energian käyttöä, mikä tekee energiaremonteista välttämättömiä. Vaikka Ara-tuet ovat päättyneet, energiatehokkaat järjestelmät ovat silti taloudellisesti kannattavia energian hintakehityksen johdosta. Nyt on mahdollisuus investoida järkevään hintaan, kun markkinat eivät ole ylikuumentuneet. Lisäksi mitä aiemmin energiansäästötoimenpiteet aloitetaan, sitä enemmän ehtii säästämään. Ennakointi on parempi strategia kuin reagointi; se vähentää stressiä, korostaa Kelin.

Kiinteistöjen energian-käytön lasku ja hiilineutraali tulevaisuus ovat Lemkemille sydämenasia. Puolet sen maalämpöprojekteista on tehty keskusta-alueilla. 
Lemkemin vahvuuksia:

– 40-vuotiaan perheyrityksen kokemus ja sitoutuminen pitkäjänteiseen työhön.
– Kattava osaaminen valaistuksesta, aurinkosähköstä, maalämmöstä ja lämmöntalteenotosta.
– Tavoitteena on helpottaa kiinteistönomistajien, isännöitsijöiden ja asukkaiden arkea tarjoamalla kestäviä ja energiatehokkaita ratkaisuja.

Lue lisää kestävistä ratkaisuista:

Tehokkain tapa laskea kiinteistöjen energiakustannuksia on päivittää lämmön, sähkön ja lämpimän käyttöveden tuotanto.

Next article