Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Onko kiinteistösi ilmanvaihto huomaamatonta ja käyttäjien tarpeiden mukaista?
Sponsoroitu

Pasi Sauvolainen

ilmanvaihtoratkaisujen tuoteryhmäpäällikkö, Oy Lindab Ab

Pölyyntyneet ilmanvaihtolaitteet ovat monen kiinteistön riesa. Ilmanvaihtohuollot taas ovat työläitä huollolle ja rakennusten käyttäjille. Ja vaikka huollot ja nuohous tehtäisiin säntillisesti, silti rakennuksissa on paikkoja, joissa ihmiset eivät ole tyytyväisiä.

– Niissä kohdissa ilmavirrat eivät mene oikein ja tilojen käyttäjät ovat syystäkin turhautuneita. Kiinteistön omistajan kannalta tämä johtaa tuottamattomiin neliöihin, sanoo Pasi Sauvolainen, Lindabin ilmanvaihtoratkaisujen tuoteryhmäpäällikkö.

Hankkeissa olennaista on valita oikea laatutaso, jotta rakennukselleen saa nykyaikaisen ja teknisesti hyvän ilmanvaihdon, joka joustaa tilojen käyttäjien tarpeiden, vuodenaikojen ja sään mukaan.

Tarpeenmukainen ilmanvaihto toteutetaan automaation avulla niin, että jokaisessa huoneessa on oma anturi, joka antaa järjestelmälle dataa hiilidioksiditasosta, lämpötilasta ja kosteudesta.

– Datan avulla järjestelmä muuttaa ilmanvaihdon tehoa huomaamattomasti. Näin huoneissa ei ole koskaan liian kuumaa tai tunkkainen ilma, mikä heikentää oppimista ja työtehoa, Sauvolainen kuvailee.

Aiemmin huoltomiesten piti avata sisäkatto ja kiivetä asettelemaan ilmavirtasäätimiä ruuvimeisselillä.

– Meillä on mobiilikäyttöliittymä, jolla saa yhteyden laitteisiin etänä. Kaikki tarkastukset ja säädöt voi tehdä lattiatasosta, mikä helpottaa käyttöönotossa asetusten tekoa ja myöhemmin se nopeuttaa huoltotiimin työtä merkittävästi, Sauvolainen kertoo.

Laitteiden huoltovapaus ja käyttövarmuus tuovat merkittäviä säästöjä

Lindabin FTCU-ilmamääräsäädin takaa, että sisäilman laatu on hyvä kaikkialla huoneissa, myös esimerkiksi luokkahuoneen takaosassa ja vaikka tilojen käyttöaste on 100 prosenttia.

– Lakisääteinen ilmanvaihtokanavien nuohous 5–10 vuoden välein riittää, muuta huoltoa FTCU ei tarvitse. Säästö energiankulutuksessa riippuu tilojen käyttöasteesta eikä iltaisin tarvitse muistaa kääntää lisäaikakytkintä, koska järjestelmä säätää ilmanvaihdon automaattisesti ja huonekohtaisesti, Sauvolainen sanoo.

Atrium Plana -säteilypaneelitekniikka puolestaan lämmittää ja jäähdyttää tilat vedottomasti. Säteily lämmittää tilan kaikki pinnat ja ihon, jolloin olo on lämmityskaudella aina mukava.

Kesäkuumalla samat paneelit imevät lämpöä ja jäähdyttävät tilan. Lindabin paneelit saa myös rei’itettyinä, mikä antaa 30 prosenttia lisää jäähdytystehoa.

– Tämä tehoreservi on tarpeen esimerkiksi elokuun kosteina päivinä. Rei’itys parantaa myös akustiikkaa, äänet eivät kimpoile paneeleista ja akustiset kattomateriaalit toimivat suunnitellusti, Sauvolainen kuvailee.

Sekä FTCU että Atrium Plana ovat suunniteltu vastaamaan suurten kiinteistöjen vaihteleviin käyttäjämääriin.

– Huoltomiehet ovat tyytyväisiä, koska laitteiden toiminta on helppo tarkistaa ja säätää. Suunnittelijat taas sanovat meidän laitteiden olevan hyvä valinta, koska he eivät kuule niistä mitään negatiivista asiakkailtaan. Huomaamaton ilmanvaihto on merkki onnistumisesta, Sauvolainen hymyilee.

Miksi valita Lindabin laitteet?

• Mobiilikäyttöliittymä on nykyaikainen ja luotettava. Käyttöönotto ja säädöt on helppo tehdä lattiatasosta ja etänä.
• Atrium Plana -paneelit ja FTCU-ilmamääräsäätimet ovat huoltovapaita: säästät aikaa, vaivaa, energiaa ja tilojesi käyttäjäkokemus on aina korkealaatuinen.
• Lindabin laitteet toimivat luotettavasti ja ratkaisevat ilmanvaihdon vanhat ongelmat. Korkea sisäilman laatu tukee niin työhyvinvointia kuin hyviä oppimistuloksiakin.

Next article