Skip to main content
Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Terveellinen sisäilma on monen tekijän summa
Sponsoroitu

Sisäilman laatuun vaikuttavat niin ulkoa tulevat pienhiukkaset, rakennusvirheet ja maaperän radon kuin kalusteet, käytetyt kemikaalit ja jopa väärät siivoustekniikat.

– Sisäilmaongelmien ehkäisy on sekä yhteiskunnan että kiinteistön omistajien asia. Julkisella puolella jo yli puolet kunnista tekee ennaltaehkäisevää toimintaa. Terveet tilat 2028 -ohjelma edistää julkisten rakennusten sisäilmaongelmien korjaamista. Asuinrakennuksissa tilanne on toinen. Rakenteita ei ole välttämättä tarkastettu koskaan ja yhtiökokouksessa kiistellään mitä korjataan ja miten se vaikuttaa vastikkeeseen, toteaa Saint-Gobain Weberin suunnittelijapalvelun aluepäällikkö Vesa Räsänen.

Julkisen puolen korjauksissa on melkein aina tehtynä sisäilmakorjaussuunnitelma, mutta uudisrakentamisessa materiaalivalintojen vaikutusta sisäilman laatuun mietitään harvemmin. Siksi Joutsenmerkittyjen rakennusten hyvä sisäilma on myyntivaltti. Elinkaarihankkeissa käytetään parempia ratkaisuja, sillä rakennusliike ottaa kohteesta kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden huoltovastuun.

– Kaikki sisäilmaoireet eivät johdu rakenteista. Mutta jos esimerkiksi kerrostalon välipohjassa on epäpuhtauksia, rakenteita ei välttämättä tarvitse tai edes voida purkaa. Rakennuksen rakennusfysikaalista toimintaa voidaan muuttaa tai sitoa kaasumaiset epäpuhtaudet rakenteisiin, Räsänen kertoo.

Suuressa osassa sisäilmaongelmia keskeisessä roolissa on ilmanvaihdon toimimattomuus.

Vikasietoisia ratkaisuja

Hyvä sisäilma rakennetaan jo suunnitteluvaiheessa. Tuulettuva julkisivu vähentää sisäilmaongelmia ja betonin matala-alkaliset tasoitteet estävät lattiapinnoitteen alkalisen hydrolyysin. Korjauskohteissa haitta-aineet voidaan kapseloida ja ilmavuotoreitit katkaista. Weberillä on itsestään kuivuvia tuotteita, jolloin tuotteen kuivuminen jatkuu pinnoittamisen jälkeen.

– Virhemahdollisuuksia on lukemattomia. Suunnittelijan on huomioitava myös materiaalien valinnassa emissiot sekä etenkin pinnoitteista ja liimoista tulevat VOC-päästöt. Uudessa toimistotalossa tarvitaan usein ensimmäisen vuoden ajan tehostettua tuuletusta. Valitsemalla vähäpäästöiset materiaalit ilmanvaihdossa voidaan säästää jopa satatuhatta euroa, huomauttaa Räsänen.

– Suomessa ei vielä juurikaan käytetä funktionaalisia materiaaleja, jotka parantavat sisäilman laatua, esimerkiksi tasoitteita, jotka sitovat ilmasta VOC-yhdisteitä ja jotka voi jättää valmiiksi pinnaksi, Räsänen jatkaa.

Weberin tuotteet suunnitellaan ja testataan Suomen ankariin olosuhteisiin sopiviksi. Mallisuunnitelmat auttavat valitsemaan kohteeseen toimivat tuotteet ja käyttökoulutus sekä ratkaisukorttien työohjeet varmistavat, että työvirheet jäävät jokaisessa vaiheessa pois. Weberin asiantuntemus on veloituksetta asiakkaiden käytössä, suunnittelija saa tukea suunnittelijapalvelun puolelta.

– Käymme usein kohteissa testaamassa, sillä kun tuntee lähtötilanteen, tietää mikä ratkaisu toimii. Kannattaa käyttää aina yhden valmistajan kokonaisratkaisua. Silloin vastuukysymykset ovat selvät eikä vahingossa käytetä yhteensopimattomia tuotteita. Meillä on testatut ja mietityt kokonaisratkaisut sekä ratkaisuille 10 vuoden järjestelmätakuu, Räsänen sanoo.

Weber tarjoaa:

• Markkinoiden laajimman tuote- ja ratkaisupaketin
• Kustannustehokkaat ratkaisut
• Mallidetaljit ja työohjeet
• Kaluston Suunnittelijoiden ja työmaiden opastuksen
• Takuulausunnot


Lue lisää kotimaisista korjaustuotteista ja -ratkaisuista

Tuotteita voidaan käyttää myös Joutsenmerkityissä rakennuksissa.

Next article