Uuden teknologian avulla voidaan seurata kohdekiinteistöjen energiankulutusta, kerätä dataa ja analysoida sitä vuorokauden ympäri. Näin viat ja poikkeamat löydetään tehokkaasti ja asiantuntijat voivat reagoida nopeasti havaittuihin poikkeamiin.
Kuopiossa, kymmeniä metrejä maan alla, sijaitsee ISS REC -etähallintakeskus (ISS Remote Engineering Center), jonka tekniset järjestelmät ja asiantuntijat havainnoivat, keräävät dataa, analysoivat ja optimoivat asiakkaiden kiinteistöjen energiankulutusta ja sisäilmaolosuhteita ympäri vuorokauden.
– Aina kiinteistöjen automaatiojärjestelmät eivät toimi, kuten ne on suunniteltu toimimaan. Etähallintakeskuksemme avulla saatetaan esimerkiksi huomata, että kohdekiinteistön lämmitys ja jäähdytys toimivat yhtä aikaa tai ilmanvaihto käy tarpeettomasti täydellä teholla ympärivuorokauden. Näissä tilanteissa asiantuntijamme varmistavat, että ongelmat korjataan, havainnollistaa ISS RECin palvelupäällikkö Marika Korhonen.
Uudet teknologiat vapauttavat aikaa asiantuntijatyöhön
RECista on etäyhtehteys kaikkiin siihen yhdistettyihin kohteisiin, ja asiantuntijoiden sekä analytiikan toimesta seurataan, kuinka kiinteistöjen prosessit toimivat. Mikäli muutokset voidaan hoitaa etänä, ne tehdään suoraan RECista.
– Optimoimme esimerkiksi ilmanvaihtokoneiden toimintaa. Tarpeen mukaan niitä tiputetaan pienemmälle tai muutetaan asetusarvoja. Myös valaistuksen aikaohjelmia voidaan muuttaa tarpeen mukaiseksi tai tehdä toimenpide-ehdotus läsnäoloon perustuvasta ohjauksesta, Korhonen kertoo.
Kun etäkeskuksen avulla on mahdollista seurata ja hallita asiakaskiinteistöjen toimintaolosuhteita ja energiankulutusta reaaliajassa, voidaan mahdollisiin ongelmiin reagoida nopeasti ja vähentää turhien hälytyskäyntien määrää.
– Teknologian avulla voimme mahdollistaa sen että asiantuntija pystyy keskittymään asiantuntijatyöhön eikä etsimään vikoja, Korhonen summaa.
Tarkkuutta ja tehokkuutta datalla
RECin avulla kiinteistön dataa voidaan hallita kokonaisuutena.
– ISS REC on tietojohdetun toimintamallin keskiössä. Keskitämme tiedon yhteen paikkaan, jolloin voimme hyödyntää tietoa asiakkaan eduksi ylläpidon johtamisessa ja toiminnan ohjaamisessa, Korhonen kiteyttää.
Myös tekoälyllä on tärkeä rooli järjestelmien teknisessä kehityksessä. Kun datamäärä on suuri, voi ihmisen olla vaikeaa hahmottaa enää riippuvuussuhteita eri asioiden välillä. Kiinteistöjen energianhallinnassa tekoäly auttaa huomattavasti analysoimaan dataa ja löytää korrelaatioita.
Energianhallinta on prosessi
ISS REC on osa ISS:n energiajohtamisen palveluita, jotka muodostuvat kolmesta osa-alueesta – energiamanageroinnista, teknisistä palveluista sekä jatkuvasta, ympärivuorokautisesta valvonnasta.
Paikallinen energia-asiantuntija johtaa asiakkuudessa energia-asioiden hallintaa, tunnistaa tarvittavat toimenpiteet ja investoinnit energiatehokkuuden ja olosuhteiden optimoimiseksi sekä tekee kohdekäyntejä ja katselmuksia
ISS:n tekniset palvelut suunnittelee ja toteuttaa energia-asiantuntijan tunnistamat toimenpiteet. Valtakunnallisesti toimivilla teknisillä palveluilla on kattava tekninen osaaminen ja kokonaisvaltainen käsitys taloteknisistä järjestelmistä, jolloin projektit saadaan vietyä alusta loppuun laadukkaasti.
Lisäksi RECin asiantuntijat tekevät uusia havaintoja ja optimoivat toimintaa myös energiaprojektien jälkeen.
– Energianhallinta ei ole projekti, vaan prosessi, johon ISS pystyy tarjoamaan kaikki eri vaiheet, Korhonen summaa.