Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Uusiutuvat energialähteet edellyttävät kulutusjoustoa myös rakennuksilta
Energiaratkaisut

Uusiutuvat energialähteet edellyttävät kulutusjoustoa myös rakennuksilta

Älyindikaattorit mahdollistavat viisaamman energiankäytön, jopa asukkaan huomaamatta. Kuva: Getty Images

Jaakko Ketomäki 

rakentamisen ja kiinteistöjen johtava asiantuntija

Uusiutuvien energianlähteiden käytön lisääminen johtaa tarjolla olevan sähkön määrän vaihteluun. Vaihtelu voi olla suurtakin, myös hinnoissa, mikä tekee kulutusjoustosta kannattavaa ja välttämätöntä.

– Rakennusten kulutusjousto on yksi EU:n älyindikaattorin taustalla vaikuttavista tekijöistä ja sen tavoitteena on tehdä rakennuksista nykyistä autonomisempia. Automatiikkaa on hyödynnetty jo kauan, mutta lisäämällä älyä ”konepellin alle”, rakennus voi alkaa tuottaa aiempaa parempia olosuhteita kustannustehokkaasti, kertoo kestävän rakentamisen ja kiinteistöjen johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki Motivalta.

Älyindikaattori eli Smart Readiness Indicator (SRI) kertoo muun muassa rakennuksen kyvystä optimoida energiankäyttöä suhteessa rakennuksen käyttäjien tarpeisiin ja sähköverkon tilaan. Kiinteistön käyttäjälle rakennuksen älykkyys ei kuitenkaan välttämättä näy mitenkään.

– Olennaista on, pysyvätkö sisäolosuhteet hyvinä riippumatta muutoksista käyttäjämäärissä, säässä, energian hinnassa ja sen saatavuudessa. Esimerkiksi säätiedotuksen ennustaessa hellettä, rakennus voi vetää aurinkosuojaverhot ajoissa kiinni, jolloin tila ei pääse kuumenemaan ja viilennykseen kuluu vähemmän energiaa, Ketomäki kuvailee.

Kulutusjousto ja älyindikaattori ohjaavat energiankäytön hybridiratkaisuihin

Energiatodistus on ollut laajasti pakollisena jo pitkään, mutta älyindikaattoria vasta testataan eri EU-maissa.

– SRI tulee mahdollisesti energiatodistuksen rinnalle, mutta se koskisi aluksi vain suuria rakennuksia. Toivottavasti se on ohjaava ja antaa ehdotuksia rakennuksen elinkaarikustannusten pienentämiseen, Ketomäki sanoo.

Omalle rakennukselle parhaan automaatiotason löytää, kun katsoo kiinteistöä systeemisenä kokonaisuutena.

– Rakennuksen taloteknisten järjestelmien toiminta on tärkeää saattaa ajan tasalle ja harkita mahdollisten energiavarastojen käyttämistä. Olennaista on myös huolehtia esimerkiksi siitä, ettei yksi järjestelmä viilennä samaan aikaan kuin toinen lämmittää, Ketomäki muistuttaa.

Todistuksia ja suhdelukuja merkittävämpi muutos tarvitaan ajattelussa, koska kulutusjousto vaatii katsomaan omaa kulutusta.

– Mistä voisin tinkiä, jotta kulutuspiikit eivät olisi niin suuria? Ja mitkä energialähteet sopivat oman rakennukseni käyttöön? Kulutusjouston hyötyjä kannattaa kerätä kaikenkokoisissa rakennuksissa, Ketomäki korostaa.

Next article