Skip to main content
Etusivu » Korjausrakentaminen » 5 syytä valita sukitus putkiremontin sijaan
Putkiremontti

5 syytä valita sukitus putkiremontin sijaan

sukitus
sukitus
Kuva: Asiantuntijan oma arkisto

Perinteisessä putkiremontissa asunnon rakenteet aukaistaan. Kun rakenteet ovat auki, uusitaan usein samalla viemärit, käyttövedet, kylpyhuoneet, ilmastointi ja datayhteydet.

Tämän seurauksena taloyhtiölle tulee kertaluontainen kustannus, joka voi pahimmillaan olla luokkaa 1000 euroa per neliö. Viemäreiden sukittaminen ei vaadi rakenteiden aukaisemista. Tässä viisi syytä siihen, miksi sukittaminen on varteen otettava ratkaisu.

1.Hinta ja budjetointi

Sukittamisen kustannus riippuu kohteesta, mutta on kokoluokkaa 80-100 euroa neliö. Sukittamisessa jo olemassa olevien viemäriputkien sisään asennetaan uusi putki. Tästä on se käytännön seuraus, että rakennuslupaa ei tarvita. Kun rakennuslupaa ei tarvita, ei tarvita myöskään suunnittelutoimiston tekemiä uusia piirustuksia eikä hankesuunnitelmaa.

Hankesuunnitelmat ovat kalliita. Usein koko taloyhtiön sukitus saadaan vietyä alusta loppuun yhden hankesuunnitelman hinnalla. Sukituksen hinta myös pitää perinteistä putkiremonttia paremmin.

2. Nopeus

Kun rakennussuunnitelmaa ei tarvita, voidaan työt aloittaa ilman viivytyksiä. Perinteisessä putkiremontissa isompi hankesuunnitelma voi viedä vuoden ja siihen päälle tulee vielä itse rakennusluvan hankintaan tarvittava aika. Itse aktiivisen työnkin osuus on sukituksessa moninkertaisesti lyhyempi perinteiseen verrattuna.

3. Joustavuus

Sukitukseen ei tarvita rakenteiden aukaisua, joten se antaa taloyhtiölle valinnan mahdollisuuksia. Lainan saanti voi olla helpompaa, kun taloyhtiön isot remontit tehdään porrastetusti. Itse sukituskin voidaan tehdä porrastetusti niin, että ensin hoidetaan pohjaviemäri ja myöhemmin pystynousut. Joustavuutta syntyy myös siitä, että asunnoissa voidaan asua koko sukituksen ajan.

4. Asukasystävällisyys

Kun rakenteita ei aukaista, syntyy pölyäkin vähemmän. Käytännössä olohuoneen huonekaluja ei tarvitse suojata pölyltä. Käyttövedet toimivat remontin aikana ja asuntoihin tuodaan tyypillisesti kuivakäymälät. Tosin likavesi on kerättävä ämpäreihin ja vietävä taloyhtiön osoittamaan paikkaan. Suihkussa käynti järjestetään usein taloyhtiön yleisissä tiloissa. Asukas säästää aikaa, vaivaa ja rahaa, kun väistöasuntoa ei tarvita.

5. Kestävyys

Sukituksen lopputulos on kestävä, yhtenäinen ja tasalaatuinen. Käytännössä puhdistetun vanhan putken sisälle tulee 2-5 millimetriä paksu muoviputki, joka kestää tutkitusti jopa 50 vuotta.

Artikkelia varten haastateltiin sukitusasiantuntijaa.

Next article