Arto Hannula
toiminnanjohtaja, Lämmitysenergia Yhdistys Ry
Useissa taloyhtiöissä hallituksen asialistalla on energiaremontti. Päätös on iso, ja kun samaan aikaan pörssisähkön hinta on pilvissä ja kaukolämpö kiristää ohimoita, ei mahdollisia takaisinmaksuaikoja laskiessa juuri hymyilytä.
– Monet lähtevät noin vain muuttamaan kiinteistön lämmitysjärjestelmää. Jos päätöksen tueksi ei teetä perusteellista kartoitusta, voi päätyä ojasta allikkoon, Lämmitysenergia Yhdistys Ry:n toiminnanjohtaja Arto Hannula sanoo.
Yleiskartoitus, jossa käydään läpi koko kiinteistön tilanne, on ehdottoman tärkeä ensiaskel. Lämpövuotoja voi olla ikkunoissa, seinissä ja katossa. Ilmastoinnin hukkalämmöllä saatetaan helliä harakoita ja valaistus ei ole energiatehokas.
– Täytyy tietää, missä energiaa kuluu ja missä sitä hukataan. Energiankäyttö heijastuu huolto- ja korjausvelkaan, ja korjausvelka näkyy energian käytössä, Hannula toteaa.
Helpot säästöt kannattaa kerätä ensin
Kun energiatehokkuutta parantaa suunnitelmallisesti, jokainen remontti tuo säästöä seuraavaa remonttia varten.
– Ensin pitää saada käyttökustannukset alas. Esimerkiksi patteriverkoston tasapainottaminen ei ole kallista, mutta se parantaa asumisviihtyvyyttä ja kustannukset laskevat varmasti, Hannula kertoo.
Jos kiinteistö lämpiää öljyllä ja sillä on oma lämpökeskus, koneelliseen ilmastointiin kannattaa liittää lämmöntalteenotto.
– Näin öljyn kulutuksen saa minimiin, ja jos rinnalle ottaa vielä lämpöpumpun, on taloyhtiön kokonaisinvestointi silti pienempi kuin koko lämmitystavan vaihtaminen, Hannula kuvailee.
Fossiilisen lämmitysöljyn voi myös vaihtaa täysin uusiutuvaan.
– Vuosihuollossa vain vaihtaa uusiutuvalle sopivan polttimen tai liekintunnistimen, se ei ole kova kustannus. Uusiutuvalla öljyllä on jo olemassa kattava jakeluverkostokin, ja sen hiilidioksidipäästöt ovat 90 prosenttia pienemmät kuin fossiilisen. Eikö sitä kannattaisi hyödyntää, esimerkiksi kuntakiinteistöissä? Hannula pohtii.
Elämme teknologista siirtymäkautta, eikä sähkön käytön lisääminen ole ainoa oikea ratkaisu.
– Taloyhtiölle voi olla kannattavaa pitää rinnakkain useita lämpöä tuottavia järjestelmiä. Siksi investointeja on hyvä katsoa kokonaisuutena, Hannula muistuttaa.