Etusivu » Korjausrakentaminen » Ajoita julkisivuremontti oikein
Julkisivuremontti

Ajoita julkisivuremontti oikein

julkisivuremontti
julkisivuremontti
Kuva: Adobe Stock

Suomen sää vanhentaa julkisivuja. Suurin syyllinen on vesi. Maasto, sijainti ja rakennuksen muoto vaikuttavat siihen, miten sadevesi pääsee viistosateena seinille.

Julkisivujen suojaaminen toimivilla vedenohjausjärjestelmillä on osa julkisivujen elinkaaren pidentämistä. Olennaista on myös rakennusaikainen kosteudenhallintasuunnittelu sekä itse rakentaminen.

– Jokaisen taloyhtiön tulisi laatia pitkän tähtäimen suunnitelma siitä, miten julkisivujen ja parvekkeiden kuntoa seurataan säännöllisesti.

Kuntotutkimuksilla pystytään selvittämään missä vaiheessa vaurio saattaa alkaa.

Taloyhtiölle tulee huomattavasti halvemmaksi teetättää säännöllisin väliajoin kartoitus ja reagoida nopeasti, kuin toimia vasta sitten, kun vaurioita näkyy, kertoo Julkisivuyhdistys r.y.:n hallituksen puheenjohtaja Toni Pakkala.

Ajoita korjaus oikein

Kuntotutkimuksilla määritetään korjaustarve ja aikataulu.

– Julkisivu ja parveke voivat olla eri tilanteessa vaurioitumisensa suhteen.

Jos parvekkeella on käyttöikää jäljellä kymmenen vuotta ja julkisivulla viisi, voidaan selvittää voisiko julkisivuremonttia viivästyttää ja parvekeremonttia aikaistaa. Tällöin voitaisiin hyödyntää samoja telineitä, suojauksia ja työntekijöitä, Pakkala sanoo.

Korjataanko vanhaa parveketta, vai vaihdetaanko tilalle uusi, riippuu vaurioitumisasteesta ja parvekerakenteesta. Esimerkiksi elementtiparvekkeen vaihtaminen voi tulla pidemmällä aikavälillä halvemmaksi kuin vanhan mittava korjaus.

Lasitus pidentää parvekkeen käyttöikää, sillä se suojaa parveketta muun muassa sadevedeltä. Jos kantavat rakenteet eli esimerkiksi pielet ovat kunnossa, parvekeremontista voidaan selvitä pelkällä kaiteen uusimisella.

Next article