Etusivu » Korjausrakentaminen » Kiinteistön energian säästämisen monet konstit
Sponsoroitu

Vihreällä korjausrakentamisella pienennetään olemassa olevan rakennuskannan hiilijalanjälkeä. Samalla kiinteistön käyttöikä pitenee ja sen arvo kasvaa.

– Ilmastonmuutos on meidän ja tulevien sukupolvien suurin globaali haaste. Suomen hiilidioksidipäästöistä noin kolmannes tulee kiinteistöistä. Tätä prosenttilukua saataisiin pienemmäksi pelkästään optimoimalla kiinteistön käyttö ja energiankulutus sekä talo- ja rakennetekniset ratkaisut, sanoo Rakennuttajakaaren osastopäällikkö Tuomas Pakka.

– Ensin on tarkasteltava lähtötilannetta: mikä on korjaushistoria ja -tilanne sekä mihin rakennuksia käytetään. On tehtävä kunnon tutkimukset ja selvitystyöt, jotta voidaan määrittää juuri kyseiselle kiinteistölle parhaiten soveltuvat toimenpiteet. Jos korjausvelkaa on päässyt kertymään, sitä tärkeämpää on pohtia parhaat tapauskohtaiset korjaustoimenpiteet ja näiden aikataulu.

– Talotekniikan optimoinnin voi aloittaa ilmanvaihdon tarkastelusta, ettei se toimi liian suurella teholla tai alipaineella ja varmistamalla ovatko ikkunat tiiviit. Kiinteistön sähkönkulutuksesta kannattaa selvittää, ettei missään toiminnoissa käytetä sähköä turhaan. Vesimittareiden asentaminen vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen, samoin huoneistokohtainen energiankulutuksen seuranta. Automatiikka on helppo keino sähkönkulutuksen karsimiseen vaikkapa rappu- ja ulkovalaistusta säätämällä, Pakka kertoo.

– Jos aloittaa rakenteeseen tehtävät parannukset ylhäältä, ensimmäisenä on vesikaton yläpohjan lämpöeristäminen. Sitten huolehditaan ikkunoiden lämpöeristyksestä joko uusimalla tiivisteet, ikkunat tai asentamalla umpiolasielementit. Parvekkeiden lasitus on kustannustehokasta etenkin, jos asunnossa niin kutsuttu sisäänvedetty parvekeratkaisu. Sen lasitus parantaa lämmöneristävyyttä ja rakenteiden käyttöikää sekä vähentää remonttitarvetta.

– Julkisivuremontin yhteydessä kannattaa usein tehdä seinien lisälämpöeristäminen, jos rakennuksen arkkitehtuuri ja rakenne sen sallivat. Kiinteistön ulkovaipan tiivistäminen kannattaa tehdä ulkopuolelta, sillä sisäpuolelta tehtynä se voi aiheuttaa kosteusriskejä. Jos rakennuksissa on tuulettuva alapohja, vanhat eristeet kannattaa uusia nykyaikaisempiin, sanoo Pakka.

Rakennuksen energiankäytön säästämisessä auttavat aurinkopaneelit, maalämpö, poistolämmöntalteenottojärjestelmä ja ilmalämpöpumput.

– Myös hybridijärjestelmät ovat mahdollisia, kuten omassa taloyhtiössämme. Rakennuksen alakerran kaupan suurten pakastinten jäähdytyksestä syntyvä lämpö hyödynnetään kaukolämpöjärjestelmässämme. Näin kauppaketju pienentää omaa hiilijalanjälkeään ja me saamme heiltä lämpöä, Pakka myhäilee.

Lähitulevaisuudessa hän uskoo akkuteknologian kehittyvän ja pienydinvoimaloiden sekä paikallisten tuulivoimaloiden yleistyvän. Myös aurinkoenergia saadaan entistä paremmin käyttöön.

– Jo nyt on nähty aurinkokeräinjärjestelmiä, jotka on istutettu vesikattotiileihin tai julkisivulevyihin.

Sitowise osti 1.6.22 Rakennuttajakaaren. Asiakkaanamme saat nyt:

1. Monipuoliset, entistäkin paremmat palvelut yrityksestä, jossa on maan suurin ja monipuolisin korjausrakentamisen asiantuntijuus.
2. Toimitusvarmuuden joka pitää kaiken kokoisissa hankkeissa, sen takaavat sadat korjausrakentamisen asiantuntijamme.
3. Vastuullisen ja alan käytäntöjä kehittävän asenteen, joka on yrityksemme peruspilareita. Suomessa on globaalisti katsoen tiukat vaatimukset rakentamiselle, ja tätä korkeatasoista kestävän rakentamisen osaamistamme on nyt aika viedä myös ulkomaille.

energia

Lataa maksuton opas: Järjen ääni 2: Vihreä korjausrakentaminen

Next article