Etusivu » Korjausrakentaminen » Korjataan bisneksesi kuntoon
Energiaratkaisut

Korjataan bisneksesi kuntoon

Kuva: Getty Images

Antti Ruuska

toimitusjohtaja, Green Building Council Finland

Rakennusliikkeille alkuvuosi on ollut haastava. Suhdanne on lähes pysäyttänyt uudet hankkeet, eivätkä jo valmistuneet kohteet käy kaupaksi. Alkavien kohteiden määrä on pieni, joten urakoista käydään kovempi kisa.

Markkinassa menestyviä ovat kestävät, energiatehokkaat kohteet hyvällä sijainnilla. Nämä kohteet ovat usein korjausrakennuskohteita. Korjaaminen siis vetää edelleen. Alan yritykset tekevät hyvää tulosta ja jopa kasvavat. Mutta hiipuuko korjausrakentaminen suhteessa uudisrakentamiseen suhdanteen joskus vaihtuessa?

Nostetaan katsetta pidemmälle tulevaisuuteen. Kestävyys ja vastuullisuus ovat teemoja, joihin kannattaa panostaa. Tämä tunnistetaan yritysten johtotasolla, sillä akuuttien riskien ohella resursseihin, ympäristöön ja ilmastoon liittyvät uhat ovat riskikartoissa ykköspaikoilla.

Hiipuuko korjaus-rakentaminen suhteessa uudisrakentamiseen suhdanteen joskus vaihtuessa?

Myös säätelyssä korjausrakentamisen ja energiatehokkuuden rooli korostuu. Työn alla olevalla energiatehokkuusdirektiivilläkin pyritään kirittämään erityisesti rakennuskannan heikointa osaa. Lainsäädännön parina EU-taksonomia ja vihreä rahoitus taas kannustavat nostamaan omistuksia parhaaseen energiatehokkuusluokkaan. Lisäksi rakennustuoteasetus ja esimerkiksi tulevat raja-arvot taas suosivat vähähiilistä runsashiilisen kustannuksella (lue: korjausrakentamista uudisrakentamisen kustannuksella).

Liiketoiminta, jonka bisnesmallissa ei ole huomioitu keskeisiä riskejä, ei tule kestämään. Parhaiten pienennät hankkeiden ja kiinteistöomistusten riskejä siis huomioimalla niiden tulevaisuudenkestävyyden. Arvaukseni on, että esimerkiksi energiatehokkuutta merkittävästi parantavat korjaukset tekevät kohteista rahoittajalle houkuttelevampia. Samoin vähähiilisemmät rakentamisen tavat ovat todennäköisesti edullisemmin rahoitettavissa ja kalliimmalla ja varmemmin myytävissä tai vuokrattavissa kuin perustuotanto.

Toimialamme bisnes korjataan nyt kuntoon korjaamalla olemassa olevat kiinteistöt kuntoon ja panostamalla kehitysputkessa olevissa hankkeissa tulevaisuudenkestäviin, vastuullisiin ratkaisuihin. Ei ole mitään viitteitä siitä, että ns. vastuuton bisnes olisi tulevaisuudessa vastuullista kannattavampaa. ”Vastuuton” toiminta on siis yksi merkittävimpiä liiketoimintariskejä.

Next article