Viime vuosien uudisrakentamisesta huolimatta Suomessa on yhä käytössä paljon vanhempaa rakennuskantaa, jossa riittää parannettavaa etenkin energiatehokkuuden suhteen. Tämä on ongelmallista niin ympäristö- kuin kustannussyistä: hukattu energia aiheuttaa päästöjä ja tuntuu lompakossa korkeina lämmityskuluina.
Korjausrakentamisessa tärkeintä on panostaa lämpöhäviöiden pienentämiseen, ja keskeisessä roolissa on laadukas lämmöneristäminen.
Lisäeristämällä selviä säästöjä
Eristeen valinnassa on huomioitava mm. rakennuksen tyyppi, materiaalit sekä ilmasto-olot. Kivivillaeristeet ovat hyvä vaihtoehto korjausrakentamiseen, sillä ne sopivat eri runkomateriaalien kanssa ja ovat paloturvallisia ja helppoja asentaa.
Hyvin eristetty rakennus ei päästä lämpöä karkaamaan pakkasella, ja helteellä se pitää liian lämmön ulkopuolella. Lisäeristäminen on investointi, joka parantaa asumisen laatua ja maksaa itsensä takaisin säästyneinä energiakustannuksina.
Esimerkiksi vanhan betonisandwich-julkisivun korjaaminen uudisrakennuksen eristystasoon Vodavol-järjestelmällä säästää energiaa noin 65 %, mikä tarkoittaa yhden kerrostalon lämmityskustannuksissa lähes 9 000 euron* vuosittaista säästöä.
Mistä rahoitusta taloyhtiön remonttiin?
Korjausremontin rahoittamiseen on erilaisia vaihtoehtoja. Joissain tapauksissa on mahdollista hyödyntää taloyhtiön varallisuutta, mutta tavallisin keino on pankista nostettava yhtiölaina. Tärkeä vinkki taloyhtiöille on välttää merkittävän korjausvelan kertymistä – kun pankki arvioi yhtiön rahoitettavuutta, se kiinnittää huomiota muun muassa hyvään hallintoon, tasapainoiseen talouteen sekä kunnossapidon suunnitelmallisuuteen. Hyvin hoidettu taloyhtiö on pankin näkökulmasta mieluisampi rahoitettava.
Myös ARA-avustusta korjausrakentamiseen voi hakea, mikäli rakennuksen energiatehokkuudesta kertova E-luku paranee remontin myötä riittävästi. Avustuksen suuruusluokka on 10–25 prosenttia kokonaisinvestoinnista.
Hyödynnä ammattilaisten apua
Taloyhtiöt eivät ole remonttihaasteiden kanssa yksin. Ammattilaisten apua kannattaa hyödyntää niin laina- ja apurahakysymyksissä kuin rakennusprojektin yksityiskohdissa.
Oiva kumppani korjausrakentamiseen on julkisivukorjauksiin kehitetyn Vodavol-konseptin taustalla toimiva joukko yrityksiä, josta löytyy asiantuntijoita niin suunnitteluun, materiaalivalintoihin kuin toteutukseenkin. Osana Vodavol-tiimiä Paroc huolehtii laadukkaasta lopputuloksesta ja siitä, että taloyhtiöiden ei tarvitse suunnistaa sokkona eristeviidakossa!
* Laskelmassa käytetty ulkoseinän pinta-ala 1 000 m2 ja energian hinta 0,20 euroa/kWh.