Etusivu » Korjausrakentaminen » Oppiva ilmanvaihtojärjestelmä tuottaa valvottua sisäilmaa
Sponsoroitu

Oikeanlainen ilmanvaihto on oleellista sisäilman laadun ylläpitämiseksi.

– Ihmisten päivärytmi vaihtelee. Kerrostalon eri rapuissa ilmanvaihdon tarpeet ovat erilaiset, joten aikataulutettu kiinteistön ilmanvaihto ei ole optimaalinen kenellekään. Pahimmillaan kello-ohjattu tuuletus vetää aamu- ja iltaruuhkan pölyt sisälle. Ja vaikka lounasaikaan etätyöntekijät laittavatkin kotona ruokaa, myös autot ovat silloin liikkeellä, eli vedetään lisää katupölyä sisälle. Kun taas rauhallisessa ilmanvaihdossa raitisilmaventtiilien kapasiteetti riittää myös siitepölyaikana, kunhan venttiilit ja koneistot on huollettu säännöllisesti, muistuttaa Entos Oy:n toimitusjohtaja Aki Pohjalainen.


Rauhallisesti tuuletettu talo on raikkaampi

– Kello-ohjattu ilmanvaihto puhaltaa vuorokaudessa täydellä teholla yhdeksän tuntia, jolloin venttiilien kapasiteetti ei riitä. Turha tuuletus haaskaa energiaa, kun sisällä olevaa lämpöä tai viileyttä puhalletaan ulos. Mukautetulla ilmanvaihdolla säästetään energiaa, kun tuuletusaika voidaan usein tiputtaa yhteen tuntiin, Pohjalainen sanoo.

Seuraamalla sisäilman pitoisuuksia, keräämällä ilmanvaihtokonekohtaista dataa ja oppimalla siitä päästään valvottuun ilmanvaihtoon, jolloin ei tarvita ylituuletusta. Kesällä voidaan hyödyntää yöilman viileyttä.

– Taloyhtiöitä voi viedä vihreään suuntaan isoin tai pienin askelin. Energiatehokkuutta saa pienellä investoinnilla, kun otetaan äly mukaan ilmanvaihdon ohjaukseen, toteaa Pohjalainen.


Älykästä ilmanvaihtoa

Senser mukautuu kiinteistön käyttöasteeseen. Laite analysoi jatkuvasti sisäilman laadun muutoksia poistoilmasta, ohjauksen muutoksia puhaltimessa sekä muuttuneita mittausarvoja, kulunutta aikaa ja ilmanvaihdon ohjauksen jälkivaikutuksia, jonka jälkeen data siirretään pilvipalveluun.

– Datalla johtaminen, datan keräys ja sen hyödyntäminen eivät ole vielä kovin yleisiä ilmanvaihdon ohjaamisessa. Senser on pieni laite, jolla on suuret energiansäästömahdollisuudet. Jos kahdestakymmenestä asunnosta 19 on tyhjänä ja yhdessä kokataan, Senser reagoi. Laite oppii ensimmäisten viikkojensa aikana kuinka pieniin pitoisuuksiin ja miten nopeasti erilaisiin tapahtumiin ilmanvaihdon pitää reagoida. Senser pyrkii pitämään olosuhteet optimaalisessa tilassa, jolloin sisäilma on raikas, terveellinen ja turvallinen. Ilmanvaihdon ei tarvitse repiä sisäilmaa huoneistoista täydellä teholla, vaan tehostus tapahtuu ympäri vuorokauden liukuvasti viidenkymmenen ja sadan prosentin välillä, Pohjalainen kertoo.

– Laite hälyttää tarvittaessa myös huollon. Ei ole tarkoituksenmukaista, että asiakkaat ovat antureita, jotka soittavat isännöitsijälle, että ilmanvaihtokone tarvitsee huoltoa, Pohjalainen jatkaa.

Mukautettu ilmanvaihto mahdollistaa jopa kahdenkymmenen prosentin energiansäästön, jolloin laitteen takaisinmaksuaika on noin vuosi. Maailman helpoin ja nopein energiaremontti on valmis tunneissa.

– Senser sopii kaikkiin kohteisiin ja meillä on asennusliikkeitä ympäri Suomen. Aloitamme aina kartoituksella. Kun haluat muutosta sisäilman laatuun kotona tai työpaikalla, meillä on siihen sopiva ratkaisu, Pohjalainen lupaa.

Senser tuo parempaa sisäilmaa kaikkiin rakennuksiin

• Mukautuva ilmanvaihto toimii aina optimaalisesti.
• Itseoppiva järjestelmä kehittää kiinteistön energiataloutta.
• Senser-live pilvipalvelu mahdollistaa etäseurannan ja -huollon sekä laite- ja ohjelmistopäivitykset.

Älykästä ja energiatehokasta ilmanvaihtoa!

Next article