Etusivu » Korjausrakentaminen » Pohditko sinäkin sähköautojen latausaseman hankintaa?
Sponsoroitu

Mistä kannattaa aloittaa ja mitä latausasema vaatii taloyhtiöltä?

– Aivan aluksi on hyvä kartoittaa taloyhtiön lähtötilanne niin, että sähköalan ammattilainen tarkistaa sähkökeskuksen ja sähköliittymän koon. Hän kertoo, mitä muutoksia on tehtävä, jotta lataustolpat voi asentaa, ABB:n tuotemarkkinointijohtaja Henri Kapp sanoo.

Jos pihalle haluaa esimerkiksi kymmenen laturia, joiden kunkin teho on 11 kilowattia (kW), latauskapasiteettia syntyy 110 kW. Jos taloyhtiön liittymän koko on 200 kW ja maksimi muu sähkönkulutus on 150 kW, sulakkeet palavat, jos kaikista tolpista ladataan täydellä teholla yhtä aikaa. Liittymän kokoa on mahdollisesti nostettava tai lataustehoa ohjattava dynaamisella kuormanhallinnalla taloyhtiön muun sähkönkulutuksen mukaan.

ABB:n latausasemat sopivat kaikkiin taloyhtiöihin

Taloyhtiön oma valmius ja halu hallinnoida latausasemaa ratkaisevat, millainen kokonaisuus kannattaa hankkia. On myös huomioitava, että asukkaat voivat tarvita apua autonsa lataamisessa.

Helpointa on tehdä yhteistyösopimus operaattorin kanssa, joka toimittaa latausasemat, tunnistaa käyttäjät ja hoitaa laskutuksen. Mutta entä jos haluaa kevyemmän ratkaisun?

ABB:n hitaan latauksen Terra AC-asemia on asennettu erilaisiin kiinteistöihin jo useita satoja.

– Dynaaminen taustajärjestelmä säätää kuormitusta automaattisesti ja taloyhtiön kannalta kaikki hoituu kätevästi latausjärjestelmän pilven ja portaalin kautta. Portaalin kautta voi myös seurata kunkin asukkaan lataussähkön käyttöä ja laskuttaa heitä, Kapp kertoo.

Yksi vaihtoehto on myös täysin suljettu järjestelmä eli tällöin mahdollisesta pilvipalvelun lisenssistäkään ei tulisi kuluja. Tällöin kiinteistön latausasema on oma irrallinen verkostonsa ja kustannuksia tulee vain latureiden hankinnasta ja asennuksesta, koska käytännössä taloyhtiöiden latausasemat ovat huoltovapaita. Järjestelmä antaa kulutuslaskelmat kuukausittain esimerkiksi csv-tiedostomuodossa, joiden perusteella taloyhtiö hoitaa laskutuksen.

– Terra AC-latausasemalla ja -älyratkaisuilla räätälöimme joustavasti kunkin taloyhtiön käyttöön sopivan kokonaisuuden, Kapp summaa.

Kiinnostuitko uuden ajan latausasemista?

Next article