Etusivu » Korjausrakentaminen » Suunnittelun vaativuus sisäilmakorjauksissa
Korjausrakentaminen

Suunnittelun vaativuus sisäilmakorjauksissa

suunnittelu
suunnittelu
Rambollin korjausrakentamisen toimialapäällikkö Inari Weijo korostaa suunnittelijan, urakoitsijan ja materiaalitoimittajan aikaisen ja tiiviin yhteistyön merkitystä. Kuva: Ville Tarvainen

Vaatimukset korjausrakentamisen suunnittelulle ja rakennuksen kosteusteknisen toimivuuden varmistamiselle ovat kasvaneet. Erityisesti sisäilmakorjauksissa kosteusvaurion korjaussuunnittelijalla on keskeinen rooli hankkeen oikeiden materiaalien ja ratkaisujen valinnassa.

– 2010-luvulla korjausrakentamista ohjaava asetus- ja ajatusmaailma on muuttunut ja korjausrakentaminen on entistä jämptimpää, säännöstellympää ja vaativampaa. Suunnittelijat suhtautuvat vakavasti siihen, mikä toimii ja mikä ei, sillä heillä on vastuu suunnitteluratkaisuista ja sen osakomponenteista, kuten materiaalien vaikutuksesta toimivuuteen, kertoo Rambollin korjausrakentamisen toimialapäällikkö Inari Weijo.

– Arkkitehti valitsee pintamateriaalin, mutta kuka päättää miten ja millä se tulee kiinnittää. Esimerkiksi päällystettävyys onkin alan kuuma peruna, Weijo sanoo.

Vaatimustenmukaisuus on pystyttävä osoittamaan

Materiaalitoimittajan ja -valmistajan velvollisuuksia on kertoa materiaaliensa ominaisuuksista. Eri tuotehyväksyntädokumenteissa ei kuitenkaan aina esitetä tai edes vaadita esitettävän suunnittelijan näkökulmasta keskeisiä ominaisuuksia, mikä vaikeuttaa korjaussuunnittelijan työtä. Esimerkiksi CE-merkinnän vaatimukset voivat koskea lähinnä kulutuksenkestävyyttä, eivätkä kerro kosteusteknisistä ominaisuuksista mitään.

– Tarvittavia tietoja määritellään ja ilmoitetaan eri standardeilla ja eri yksiköissä, onkin aikamoinen savotta vertailla eri tuotteiden ominaisuuksia. Vaatisi myös vahvaa kemian osaamista, että voisi sanoa sopivatko nämä aineet yhteen. On haaste kilpailuttaa, jos ei löydy edes kolmea vertailukelpoista tuotetta tai tuotejärjestelmää, Weijo huomauttaa.

– Suunnittelijan, urakoitsijan ja materiaalitoimittajan yhteistyön täytyy olla tosi tiivistä ja mitä varhaisemmassa vaiheessa se saadaan alkamaan, sen parempi. Valmistajan on oltava teknisesti kykenevä keskustelemaan, miten tuote soveltuu juuri tähän kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sekä tarjottava luotettavia ja vertailukelpoisia tietoja tuotteiden teknisistä ominaisuuksista. Kun valmistajan edustaja jalkautuu projektiin, voidaan varmistaa etukäteen, että tuotetta käytetään oikein, painottaa Weijo.

Next article