Skip to main content
Etusivu » Korjausrakentaminen » Turvallisuus alkaa kotoa – aika päivittää väestönsuoja 
Sponsoroitu

Tiesitkö, että väestönsuojat suositellaan tarkastettavan vuoden välein ja suojan tiiveyskoe tulee suorittaa kerran kymmenessä vuodessa?

Väestönsuojien kunnostus ja tarkastus ovat parhaillaan ajankohtainen asia ja kuuma puheenaihe. Firesto Oy:n projektivastaava Jukka Nieminen tietää kuitenkin kokemuksesta, että suuri osa väestönsuojista on unohdettu vuosiksi eikä kukaan ole selvillä niiden kunnosta.

– Suojaa on voitu käyttää varastona, ja pinnat ovat rapistuneet. Tilanne saattaa olla se, ettei vaadittuja laitteita ja varusteita ole lainkaan tai ne ovat epäkunnossa.

Väestönsuojan kunnon ylläpitäminen on kuitenkin lakisääteisesti kiinteistönomistajan asia. 

– Väestönsuojan varusteineen on oltava käyttövalmiina 72 tunnin kuluessa viranomaisten antamasta määräyksestä, Nieminen sanoo.

Väestönsuojat ovat kuuluneet rakentamismääräyksiin vuodesta 1938 ensin Helsingissä ja sitten sotien jälkeen koko maan laajuisesti. 

– Väestösuojan ylläpidossa ja huollossa tulee aina noudattaa valmistajan ohjeita. Niissä määritellään huoltovälit ja huollettavat kohteet. Määräaikaistarkastusten lisäksi myös suojan tiiveys tulee tarkastaa huollon yhteydessä, Nieminen jatkaa. 

Firesto Oy tarjoaa koko paketin väestönsuojan hoitoon

Suomessa myös taloyhtiöiden väestönsuojat jätetään liian usein ilman huoltoa. Toisaalta niihin on voitu tehdä muutoksia, jotka vaarantavat suojan rakenteellisia ominaisuuksia. Jos suojan laitteet, kuten ilmanvaihtokoneet ja patoventtiilit jätetään huoltamatta, ne eivät pysy toimintakunnossa.

– Säännöllisellä huollolla taloyhtiö saa kustannussäästöjä sekä tietysti myös turvaa asukkaiden elämään, Nieminen muistuttaa. 

Firesto Oy tarjoaa väestönsuojien tyhjennykset ja tarkistukset avaimet käteen -periaatteella. Samalla voidaan kunnostaa Niemisen mukaan myös väestönsuojan pinnat, mikä on tärkeää muun muassa sulkuteltan tiiveyden kannalta.

 – Toimitamme tarvittaessa vaihtolavan, hoidamme raivaustyön ja viemme lavan romuineen mennessämme. Meiltä asiakas saa tarkastukset ja tiiveyskokeet, tyhjennyksen, kuntoon saattamisen, huollon ja käyttöönoton – koko paketin.

Lisätietoa väestönsuojaratkaisuista

Next article