Etusivu » Rakennuttaminen » Aidon energiatehokkuuden edellytys on hyvä lämmöneristys
Sponsoroitu

Rakennusten energiatehokkuudesta lähdetään herkästi puhumaan tekniikka edellä, vaikka ensisijaisesti tulisi lähteä niiden rakenteellisesta energiatehokkuudesta. Tehokkaan eristämisen ansiosta talosta ei vuoda lämpöä harakoille, jolloin rakennuksen lämmitysenergian tarve saadaan mahdollisimman matalaksi. Hyvä lämmöneristys on vaikuttavin tapa parantaa rakennuksen energiatehokkuutta.

Rakenteellisen energiatehokkuuden merkitys korostuu, kun rakennusten energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät huomattavasti EPBD-direktiivin myötä. Tehokas eristäminen nousee keskiöön, koska se vähentää lämmitysenergian perustarvetta merkittävimmin eli talosta tulee rakenteellisesti energiatehokas ja samalla vähäpäästöisempi.

Kuitenkin menneinä vuosina esimerkiksi valtaosa saneerauksia tehneistä taloyhtiöstä paransi kiinteistönsä energiatehokkuutta tekemällä ovi- ja ikkunaremontin tai vaihtamalla talon lämmitysjärjestelmän. Vain noin joka kymmenes taloyhtiö valitsi toimenpiteeksi lisäeristämisen, vaikka se on tehokkain ja vaikuttavin tapa vähentää suoraan lämmitysenergian tarvetta ja kustannuksia.

Kolmannes energiankulutuksesta leikattavissa eristämisellä

Eristäminen on jostain syystä aliarvioitu ja vielä vähän hyödynnetty energiatehokkuuden parantamisen keino. Rakennusten eristämisellä on valtakunnan tasolla valtava säästöpotentiaali. Rakennusten käytön aikaiset eli käytännössä niiden lämmittämisen päästöt vastaavat yli neljännestä (26 %) Suomen kokonaispäästöistä. Vertailun vuoksi, kaikki henkilöautoliikenteen päästöt ovat noin 4,5 prosenttia Suomen päästöistä. VTT Expert Servicen laskelmien mukaan lämmöneristyksen päivittämisellä voitaisiin rakennusten lämmitysenergian kulutuksesta leikata noin kolmannes (30 %) pois.

– Kun hiilijalanjälkeä halutaan aidosti pienentää, niin huomio kannattaa kiinnittää rakennuksiin eikä pelkästään esimerkiksi autoihin. Tämä pätee myös yksilötasolla. Sähköauton lisähinnalla saa helposti laitettua kodin eristeet kuntoon, jolloin energiantarve, päästöt ja kustannukset laskevat saman tien ja samalla talon jälleenmyyntiarvo nousee. Jos taas laittaa rahansa sähköautoon, päästövähennysten merkitys on suhteessa pieni ja auton jälleenmyyntiarvohan laskee aina, talon ei, vaan hyvin eristettynä talo säästää omistajalleen rahaa seuraavat 50 vuotta, havainnollistaa Finnfoamin Asso Erävuoma.

Eristämisellä lämmitysenergian tarve minimiin

Suomessa energiatehokkuutta lähestytään Erävuoman mukaan jostain syystä tyypillisesti ikään kuin pykälän verran liian myöhään, tekniikka edellä eli keskitytään lämmitysjärjestelmään, ilmanvaihtoon, älykkääseen kiinteistöohjaukseen ja niin edelleen. Jos perusasiat eivät ole kunnossa, tällaisesta hienosäädöstä on vain rajallisesti hyötyä.

– Jokaisen korjausrakentajan kannattaisi kiinnittää ensisijaisesti huomiota siihen, että talo on rakenteellisesti energiatehokas. Sen jälkeen voi katsoa, kuinka mittavaa lämmitysjärjestelmää ylipäätään tarvitaan, Erävuoma sanoo.

Kunnon lämmöneristys maksaa itseään takaisin kutistuneina energialaskuina. Lisäksi säästöä voi tulla pienemmän lämmitysjärjestelmän muodossa.

Eristäminen on avain energiankulutuksen minimointiin

Next article