Etusivu » Rakennuttaminen » Ajoissa tehty kosteusmittaaminen ja toimenpiteet pitävät työmaan aikataulussa
Kosteusvauriot

Ajoissa tehty kosteusmittaaminen ja toimenpiteet pitävät työmaan aikataulussa

kosteus
kosteus
Mittaamalla voidaan varmistaa, että rakentamisen olosuhteet ovat kunnossa. Kuva: Vertia Oy

Rakentamisen aikataulut ovat tiukkoja. Viivästyminen yhdessä työvaiheessa voi aiheuttaa laajalle ulottuvan ketjureaktion.

– Yksi esimerkki on betonin kuivuminen. Ei riitä, että varataan riittävästi aikaa kuivumiselle, on myös varmistuttava, että olosuhteet ovat kuivumiselle hyvät. Talvella on kylmää ja kesällä kosteaa, muistuttaa Henrik Karjalainen Vertia Oy:stä.

– Toinen tekijä on tiukat materiaalien päästöluokitukset. Materiaalit, jotka eivät kestä kosteuskuormaa, alkavat hajoamaan, ja asunnon ilmaan tulee emissioita, erityisesti uudisrakennuksissa. Jos asiaa ei huomata ennen kuin rakentamisen loppuvaiheessa tai vielä huonommassa tapauksessa vasta, kun asukkaat ovat jo muuttaneet sisään, joudutaan rakenteita purkamaan ja kuivaamaan sekä uusimaan pinnoitteita, Heikki Jussila lisää.

Osaava kumppani tuo mielenrauhaa

Mittaamalla voidaan varmistaa, että rakentamisen olosuhteet ovat kunnossa. Ongelmiin voidaan reagoida ajoissa ja osoittaa, että asiat on hoidettu niin kuin pitää. Mittaukset ja mittapisteiden lukumäärä ovatkin moninkertaistuneet kymmenen vuoden aikana.

– Kun esittelemme mittausten tuloksia, saamme paljon kysymyksiä, mitä tulokset tarkoittavat, mitkä ovat raja-arvot tai jopa miksi rakenteet eivät kuivu. Jotta voidaan arvioida, miten luotettavia tulokset ovat, on tunnettava koko prosessi. Jos tulos on selkeästi märkä tai kuiva, se on helppo tulkita. Kun ollaan rajoilla, tarvitaan apulukemia, kuten sisäilman lämpötila, Jussila kertoo.

Mittaukset ja mittapisteiden lukumäärä ovat moninkertaistuneet kymmenen vuoden aikana.

– Olosuhdeloggereilla voidaan varmistaa, että olosuhteet ovat kunnossa. Olosuhdeloggerit kannattaa asentaa siinä vaiheessa, kun olosuhteet ovat hallinnassa eli vesikatto tehtynä ja ikkuna-aukot suljettu. Tulee harvemmin yllätyksiä, kun asiat hoidetaan hyvin, toteaa Karjalainen.

Vertia tarjoaa kosteusmittausten lisäksi kaikki työmaalla tarvittavat mittaukset eli tiiveysmittaukset, lämpö- ja viemärikuvaukset, pölymittaukset, olosuhdeseurannan sekä merkkiainekokeet.

Next article