Etusivu » Rakennuttaminen » Älykäs valaistus reagoi tilaan ja käyttäjään
Älyrakentaminen

Älykäs valaistus reagoi tilaan ja käyttäjään

valaistus
valaistus
Värilämpötilan säädettävyys ja valon vuoro- kausirytmin jäljittely, eli niin kutsuttu ihmislähtöinen valaistus, nousevat entistiä enemmän esille. Kuva: Getty Images

Mikko Yrjönen 

varapuheenjohtaja, NSS, toimitusjohtaja, Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy

Valaistus suunnitellaan aina valaistavan alueen tai tilan vaatimusten mukaisesti.

– Älykäs valaistus on langallinen tai langaton järjestelmä, joka kerää ympäristöstään tietoa ja säätää itse itseään vastaamaan erilaisiin valaistustilanteisiin. Ohjausjärjestelmä voidaan liittää esimerkiksi kulunvalvontaan, murtoilmaisu- ja tilavarausjärjestelmään. Kerätystä datasta voidaan muun muassa tulkita tilojen käyttöastetta ja optimoida siivousta tai vähentää vuokratilojen käyttöä.

Valaistusta voidaan ohjata myös visuaalisesta käyttöliittymästä tietokoneen, tabletin tai puhelimen näytöltä, kertoo NSS ry:n varapuheenjohtaja, Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy:n toimitusjohtaja Mikko Yrjönen.

Valaistussuunnittelussa huomioitavia asioita ovat valaistuksen tasaisuus, värintoisto, esteettisyys, valaistusvoimakkuus, värilämpötila, energiatehokkuus, asennettavuus sekä yhteensovitus muun tekniikan kanssa. Värilämpötilan säädettävyys ja valon vuorokausirytmin jäljittely, eli niin kutsuttu ihmislähtöinen valaistus, nousevat entistä enemmän esille.

Tila määrittelee valon – ja valo tilan

– Suunnittelutyöryhmän, eli tilaajan, käyttäjän, arkkitehdin sekä sähkö-, sisustus- ja valaistussuunnittelijan, tulee jo hyvin alkuvaiheessa määrittää yhdessä tarpeet ja tavoitteet. Tässä kannattaa hyödyntää suunnittelijan kustannustietoisuutta sekä osallistaa hänet hankintaprosessiin, Yrjönen toteaa.

Tarpeiden määrittäminen voi olla haastavaa, jos kiinteistön vuokralaiset tai käyttäjät eivät ole rakennusvaiheessa selvillä. Luokkahuoneella ja kodinkoneliikkeellä on erilaiset tarpeet valaistukselle. Osalla yrityksistä brändi-ilme ja konsepti on viety todella pitkälle valaisintyyppejä myöten.

Kun älykäs valaistus on asennettu, ohjelmoijalle jää vielä järjestelmän käyttöönotto. Suunnittelijan tulisi olla mukana myös valaistuksen ohjelmoinnissa. Hänellä on tiedossa tarpeet sekä tarvittavat ohjaukset, jotta valaistus toimisi sen mukaisesti, mitä asiakas on halunnut ja suunnittelija suunnitellut. Valaistusohjausjärjestelmien käyttöönoton yhteydessä on tärkeää järjestää käyttäjille koulutusta, jotta järjestelmää osataan käyttää oikein.

– Valaistussuunnittelijan pitäisi olla viimeisiä henkilöitä, joka lähtee työmaalta. Hän katsoo, että tilaaja saa, mistä on maksanut, Yrjönen summaa.

Next article