Etusivu » Rakennuttaminen » Hajautettu ilmanvaihto täyttää rakennuksen loppukäyttäjän tarpeet
Sponsoroitu

Yksi ilmanvaihdon tyypillisimmistä haasteista on, että rakennuksen suunnitteluvaiheessa ei vielä tarkkaan tiedetä, mitkä tulevat olemaan tilojen loppukäyttäjän tarpeet. Miten suunnittelija voisi järkevimmin ennakoida vaihtelevia tarpeita?

– Suunnittelijan on jätettävä muutosvaraa sekä ilmanvaihtoon että ilmanvaihtokoneisiin. Näin rakennus voi palvella useampia eri käyttötarkoituksia energiatehokkaasti, sanoo toimitusjohtaja Tatu Hartikainen Pamon Oy:stä.

Mistä tietää, mikä on sopiva IV-laitteiden määrä?

– Kun tilan ilmanvaihtoa hoitaa yhden ison laitteen sijaan esimerkiksi neljä, voi säätöä tehdä paremmin tilojen käyttöasteen mukaan, Hartikainen kertoo.

Esimerkiksi jos hotellissa on jokaisessa kerroksessa oma ilmanvaihto, hotellimanageri voi majoittaa kaikki asiakkaat yhteen kerrokseen ja muiden kerrosten ilmanvaihto säästää energiaa toimiessaan vajaalla teholla.

– Kun laitteet pyörivät minimillä, kuluu vähemmän energiaa, huoltokustannukset laskevat ja suodattimiakin kuluu vähemmän, Hartikainen kuvailee.

Jos taas kaikissa tiloissa on suurin piirtein sama käyttöaste, suunnittelijan on fiksuinta valita vain yksi laite.

– Liian pieniinkään osiin ilmanvaihtoa ei kannata jakaa. Eli loppukäyttäjän tarpeet ja niiden vaihtelevuus ovat ratkaisevassa asemassa, Hartikainen toteaa.

Pamon auttaa räätälöimään ilmanvaihdon kokonaisuuden

– Suomessa ilmanvaihdon suunnittelijat ovat kovan tason osaajia ja haluamme auttaa heitä löytämään parhaat ratkaisut. Kun saamme heiltä speksit, teemme koneisiin valmiiksi ihan kaikki loppukäyttäjän tarvitsemat sähkö-, kylmä- ja automaatio-ominaisuudet, Hartikainen sanoo.

Lisäksi Pamonilla on helppokäyttöiset mitoitusohjelmat, jotka auttavat suunnittelijoita valintatilanteissa.

– Meillä on tehtaalla myös mahdollisuus ja osaaminen ohjelmoida automaatiota ja tuottaa ratkaisuja haastaviinkin olosuhteisiin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa pääsemme mukaan, sitä ketterämpiä ratkaisuja tarjoamme. Trendien ja tarpeiden joustavasta huomioimisesta olemmekin saaneet paljon kiitosta, Hartikainen hymyilee.

Tutustu tuotteisiimme osoitteissa kair.fi ja rtek.fi tai ota yhteyttä ilmanvaihtoasioissa!

Next article