Etusivu » Rakennuttaminen » Julkisivun kosteudenhallinta pidentää kiinteistön käyttöikää
Sponsoroitu

Rakennuksen julkisivumateriaalin on sekä kestettävä Suomen ilmastoa että sovittava rakennuksen luonteeseen. Huolellinen suunnittelu ja hyvin toteutetut detaljit vähentävät julkisivun korjaustarvetta ja estävät rakennuksen kosteusvaurioita.

Uudisrakentamisessa julkisivun toteutukselle on paljon erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi tuulettuva levyrappaus yleistyy voimakkaasti. Korjausrakentamisessa haasteita voi aiheuttaa levyrappauksen tuuletusraon aiheuttama rakenteen ulkomitan kasvaminen. Kaava voi estää mittojen muuttumisen, tai katto ja räystäät voivat olla niin lyhyet, ettei paksumpi seinä ole mahdollinen.

– Korjausrakentamisen rahoitukseen vaikuttavat myös taloyhtiön muut suunnitelmat, esimerkiksi toteutetun linjasaneerauksen vuoksi yhtiön lisälainoitusta on voitu rajoittaa. Tällöinkin on tarjolla hyviä, toimivia vaihtoehtoja. Kosteutta poisjohtava eristerappaus päästää rakenteisiin jääneen tai sinne päässeen veden johtumaan hallitusti pois. Tämä parantaa rakennuksen vikasietoisuutta, kertoo Sto Finexter Oy:n tuotepäällikkö Miika Kujo.

Merkittäviä säästöjä

Jos eristeet ovat ehjät, julkisivun korjaus voidaan tehdä rakenteita purkamatta. Tämä tuo merkittäviä säästöjä niin aikataulullisesti ja rahallisesti kuin ympäristöllekin.

Ulkopinnan korjauksen yhteydessä voidaan päivittää myös rakennuksen ulkoasu, toki kaavamääräykset huomioiden. Rappauksen yhteydessä tai tilalla voidaan käyttää useita eri pintavaihtoehtoja: tiililaattoja, luonnonkiveä tai lasimosaiikkia. Aurinkopaneelit voidaan integroida talon seinään.

Onnistunut julkisivuremontti syntyy osaamisesta ja yhteistyöstä

– Kuten korjausrakentamisessa yleensäkin, julkisivuremontissa on paljon muuttujia, jotka pitää ottaa huomioon. Se vaatii ammattitaitoa. Perusteellisen kuntotutkimuksen jälkeen lähdemme suunnittelemaan yhdessä suunnittelijan kanssa, mikä ratkaisu olisi paras juuri tähän kiinteistöön ja ongelmaan. Hyviä ratkaisuja on lukemattomia, siksi niitä pitää peilata myös taloyhtiön budjettiin, Kujo huomauttaa.

Sto Finexter Oy tarjoaa urakoitsijoille, vastaaville mestareille ja työn toteuttajille koulutusta, menetelmäohjeita, mallityöselostuksia sekä työ- ja huolto-ohjeita. Koulutusta annetaan teorian lisäksi työmaalla, ja yksityiskohtaiset sekä selkeät kuvalliset työselostukset on suunniteltu kuntokartoituksen pohjalta. Ston asiantuntijat ovat tarvittaessa käytössä koko projektin ajan.

– Olemme mukana koko ketjussa, ja kerromme arkkitehdeille, suunnittelijoille, urakoitsijoille sekä myös taloyhtiöille erilaisista, uusista ratkaisuista ja mahdollisuuksista. Autamme aktiivisesti myös työmailla, Kujo lupaa.

Apua rakentamiseen koulutuksista materiaaleihin

Next article